آنچه که باید درباره شیر و فرآورده های لبنی بدانید

  • 1397/09/13
  • 584 بازدید

مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه: طبق بررسیهای به عمل آمده درصد بالایی از سهم لبنیات مصرفی مردم به لبنیات سنتی اختصاص دارد. لبنیات سنتی مورد تأئید معاونت غذا و دارو نیست.

به نقل از روابط عمومی معاونت غذا و دارو کرمانشاه: دکتر شهریار مستوفی در مصاحبه با خبرنگار روابط عمومی معاونت غذا و دارو گفت: برخی خانواده ها به دلیل اینکه هیچ فرایندی روی شیرخام محلی انجام نشده و یک محصول کاملا طبیعی است و از سوی دیگر به دلیل پر چرب بودن آن را به شیر های صنعتی ترجیح می دهند و همیشه شیر مصرفی خود را از مغازه های عرضه کننده فرآورده های لبنی فله ای یا اهالی روستا تهیه می کنند ام باید بدانید عمده ترین بیماری های که از طریق این شیر منتقل می شود ، تب مالت و سل است.

وی افزود: شیرمحلی به شیری اطلاق میشودکه به طورسنتی ازگاوداری ها یا مراکز جمع آوری شیر روستایی تهیه و به محلهای توزیع تحت عنوان لبنیات سنتی ازسطح بازار انتقال داده میشود و در آنجا با فرآوری مختصر و یادست نخورده به مشتری یا مصرف کننده تحویل میگردد.

دکتر مستوفی عنوان کرد: شیرهای محلی با دست های آلوده درون ظروف غیر بهداشتی دوشیده می شود و مو، خون یا فضولات دام حداقل چیزهایی است که وارد آن می شود ، از سوی دیگر در صورت فساد محصول افراد غیر متعهد با افزودن جوش شیرین یا آب ژاول ، مزه تند و طعم نامطلوب شیر را مخفی می کنند.

او گفت: شیر پاستوریزه یا شیر صنعتی به شیری اطلاق می شود که از گاوداری های صنعتی مجهز به سیستم شیر دوشی اتوماتیک و مدرن تهیه و با استفاده از تجهیزات مناسب به کارخانه پروسس انتقال و بعد از عملیات پاستوریزاسیون بسته بندی و با حفظ رعایت زنجیره سرد تحویل می گردد.

وی به برخی از مشکلاتی که در واحدهای لبینات به شکل سنتی وجود دارد اشاره کرد و افزود: کامل نبودن تجهیزات پاستوریزاسیون شیر در فرآیند سنتی یک از مشکلات واحدهای لبنیات سنتی است. معیار اصلی در تعیین کفایت پاستوریزاسیون شیر درنابودی میکروبها یی است که عامل بیماریهای مشترک دام و انسان هستند که مهمترین آنها باکتریهای عامل تب مالت یا بروسلوز و تب کیو است حتی با فرض اینکه پاستوریزاسیون درشرایط رو باز به درستی انجام شود به دلیل این که کنترل دقیقی بر دما و زمان فرایند وجود ندارد سایر ویژگیهای شیر ومحصولات لبنی آن مانند ارزش تغذیه ای وبار میکروبی تحت تاثیر این فرآوری کنترل نشده قرار می گیرد.

دکتر مستوفی خاطرنشان ساخت: عدم نظارت کافی از سوی سازمان های مسئول، درج نشدن تاریخ تولید و انقضاء ، نبود تجهیزات آزمایشگاهی، را برخی دیگر از مشکلات موجود در واحدهای لبنیات سنتی دانست و افزود: شستشوی نامناسب تجهیزات و استفاده از ظروف بسته بندی نامناسب در واحدهای سنتی که پس از پایان تولید شستشو بصورت دستی انجام می شود و معمولا برای اینکار از آب داغ و محلولهای ضد عفونی استفاده می شود. از آنجا که بسیاری از نقاط کور تجهیزات با این روش تمیز نمی شود لذا محل مناسبی برای تجمع میکروبها و آلودگی های محصولات می باشند. طبق تحقیقاتی که در کشور انجام شده بارمیکروبی شیرهای فله ای گاهاً به 500 میلیون در هر سی سی میرسد در حالی که بر اساس استانداردهای کشور بارمیکروبی در هر سی سی باید کمتر از یک میلیون باشد.

وی افزود: حدود 80 درصد از شیر ورودی به کارخانجات استان از گاوداری های صنعتی که مجهز به سیستم شیر دوشی اتوماتیک و مدرن و مناسب هستند با استفاده از تجهیزات مناسب به کارخانه پروسس انتقال داده و در آنجا بعد از عملیات پاستوریزاسیون بسته بندی مناسب و بهداشتی و با رعایت زنجیره سرد به مراکز توزیع تحویل می گردد.

مدیر نظارت بر مواد غذایی خاطرنشان ساخت: مردم باید علم و آگاهی خود را نسبت به لبنیات صنعتی بالا برده و بدون توجه به شایعات در خصوص محصولات لبنی در کارخانه ها مصرف لبنیات سالم را در دستور کار خود قرار داده و به صورت روزانه در وعده های مختلف مصرف کنند . مصرف لبنیات سالم علاوه بر تامین کالری مورد نیاز موجب جلوگیری ازپوکی استخوان می شود.



ایفدانا (پایگاه خبری سازمان غذا ودارو)