تولید شیرینی جات ارگانیک و رژیمی با استویا و اسپیرولینا در کشور
یکی از برگزیدگان همایش طلایه داران اقتصاد مقاومتی در رشته صنایع غذایی و گیاهان دارویی تحصیل کرده و با استفاده از استویا و اسپیرولینا توانسته اختراعات مهمی در صنعت تولید شیرینی جات به ثبت برساند.
به گزارش خبرگزاری میزان، شیرین برگ یا استویا گیاهی از تیره کاسنیان است که برگهای آن بمب شیرینی طبیعی به شمار میروند. استویا بومی آمریکای جنوبی است و تاب سرما را ندارد.
گیاه شیرین برگ، شیرین کننده است و جایگزین بسیاری خوبی برای شکر محسوب میشود چرا که هیچ کالری به غذا اضافه نمی کند و به طور معمول برای بهتر کردن طعم دارو، نوشابه و چای استفاده میشود.
گیاه شیرین برگ به طور وحشی در سرزمین های بلند مناطق مرزی بین برزیل و پاراگوئه میروید و در آن مناطق به گیاه «برگ عسلی» (honey leaf) معروف است. به دلیل خاصیت شیرین کنندگی و درمانی شیرینبرگ، این گیاه به شدت از نظر اقتصادی مورد توجه قرار دارد.
ژاپن اولین کشور آسیایی بود که در سال ۱۹۷۰ از استویوزاید به عنوان شیرین کننده در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد. پس از آن کشت استویا در چین، مالزی، سنگاپور، کره جنوبی، تایوان و تایلند گسترش یافت. این گیاه در آمریکا، کانادا و اروپا نیز رشد میکند.
شیرین برگ مناسب مناطق جنوبی ایران و نیز شرایط کشت گلخانهای است. شیرینی قند حاصل از دانه این گیاه ۲۵۰ تا ۳۰۰ برابر دیگر گیاهان قندآور چون نیشکر و چغندر قند و میزان قند موجود در آن ۱۵۰ برابر آنهاست.
در اصفهان به روش کشت بافت تکثیر شده و بسرعت وارد صنعت گزسازی گردیده است. این قند جایگزین مناسبی برای شیرین کننده های مصنوعی چون آسپارتام، سدیم ساخارین و سیکلامات بوده چون قابلیت جذب کمتری دارد به کاهش قند خون و فشار خون یاری رساند.
آشنایی با جلبک اسپیرولینا یا طلای سبز
پس از استویا باید با اسپیرولینا آشنا شوید. اسپیرولینا یک جلبک به رنگ سبز تیره و حاوی با میزان زیادی ویتامین و مواد معدنی است و به معدن طلای غذایی شهرت دارد. آزتکها از همان اوایل قرن بیستم از این جلبک استفاده می کردند و سپس از سال 1970 آوازهی آن به بیشتر کشورهای دنیا رسید. در سال 1979 نخستین شرکت های تولیدکنندهی محصولات غذایی پای این جلبک را به آمریکا باز کردند. امروزه ایالاتمتحدهی آمریکا، چین، تایلند، ویتنام، هند، مکزیک و شیلی جزو بزرگترین تولیدکننده های این جلبک هستند. خوشبختانه کشت این جلبک در ایران نیز شروع شده است.
اسپیرولینا حاوی حدود 70 درصد پروتئین است و به همین دلیل جلوی احساس گرسنگی را میگیرد. در واقع مانند یک ضداشتها عمل میکند. به عقیدهی متخصصان پروتئینها باعث افزایش سرعت ارسال احساس سیری به مغز میشوند و همین امر هم به کنترل وزن کمک میکند. ترکیبات دیگر این جلبک مانند تریپتوفانها که در بدن به ویتامین A تبدیل می شوند برای پوست ما فوقالعادهاند. بتاکاروتن به خصوص برای پیشگیری از خشکی پوست موثر است. در سال 2006 محققان تأثیر اسپیرولینا را روی تقویت بافت های بدن به اثبات رساندند. در واقع این جلبک علاوه بر کمک به لاغری، مراقب پوست و بافتهای بدن نیز خواهد بود.
امید نگینی یکی از برگزیدگان همایش طلایه داران اقتصاد مقاومتی است که در رشته صنایع غذایی و گیاهان دارویی تحصیل کرده است.
این فعال اقتصاد مقاومتی با استفاده از استویا و اسپیرولینا توانسته اختراعات مهمی در صنعت تولید شیرینی جات به ثبت برساند و آرد، شکر و گلوکز را به طور کامل از چرخه تولیداتش کنار بگذارد.
او درباره نحوه ورودش به عرصه تولید شیرینی جات ارگانیک و رژیمی، گفت: من در مقطع کاردانی در رشته صنایع غذایی و در مقطع کارشناسی در رشته گیاهان دارویی تحصیل کردم. بعد از اتمام تحصیل به این فکر افتادم که با تلفیق دانستههایم در این دو رشته، محصولات جدیدی تولید کنم و از این طریق درآمد داشته باشد. تولید شرینی جات گیاهی از این ایده آغاز شد و ابتدا مجوز مشاغل خانگی را دریافت کردم. سپس یک شرکت دانش بنیان ثبت کردم و به مرور کار را گسترش دادم، در حال حاضر در مرحله تولید صنعتی شیرینی جات گیاهی هستم.
نگینی افزود: «حوزه فعالیت شرکت دانش بنیان ما تولید محصولات غذایی فراسودمند، گیاهی و بدون قند برای بیماران دیابتی و سیلیاکی است. ما با تحقیقات و آزمایش های متعدد توانستیم در انواع شیرینی جات اصلاح فورمولاسیون را اعمال کنیم و شکر، آرد و گلوکوز را از چرخه تولید شرینی حذف کنیم. این در حالی است که اگر از یک قناد شکر، آرد و کلوگوز را بگیریم، هیچ شیرینی نمیتواند تولید کند زیرا بافت همه شیرینیها را این سه محصول تشکیل میدهند.
وی با بیان اختراعاتی چون سوهان بدون شکر، شیرینی لوز غنی شده با گیاهان دارویی معطر و گز بدون قند خاطرنشان کرد: از گیاه استویا به عنوان شیرین کننده طبیعی و گیاهی جایگزین استفاده کردیم و برگ خشک این گیاه 300 برابر شیرین تر از شکر است اما مضرات آن را ندارد و برای بیماران دیابتی مفید است.
نگینی افزود: برای غنی سازی محصولات و افزایش ارزش غذایی آنها هم از جلبک دریایی اسپیرولینا استفاده کردیم که 78 درصد وزن آن را پروتئین و 18 درصد وزن آن را اسیدهای آمینه تشکیل میدهد و سرشار از آهن است.
این فعال اقتصاد مقاومتی، اظهار کرد: کار را از صفر و از درون منزل شروع کردیم و هیچ سرمایه کلانی در اختیار نداشتیم. البته وام 30 میلیون تومانی بسیج سازندگی کمک قابل ملاحظهای برای ما بود. در حال حاضر در کارگاه صنعتی برای 10 نفر شغل ایجاد کردهایم و 20 نفر هم به صورت پاره وقت با ما همکاری دارند. نمایندگیهای فروشمان هم در شهرهای مختلف کشور فعال هستند.
بخش عمده ای از فروش محصولات با استفاده از اینترنت و فضای مجازی و شبکههای اجتماعی تسهیل میشود. محصولات به خوبی فروش میروند و بازار خوبی دارند اما این حوزه ظرفیت بسیار زیادی برای کار دارد.
وی افزود: ما با دست خالی شروع کردیم اما امروز همه تجهیزات تولید صنعتی از قبیل دستگاه داغ زدن، پیلوپک، شیرینی پک، تجهیزات آزمایشگاهی برای عصاره گیری و اسانس گیری و محیط پرورش جلبک اسپیرولینا را به طور کامل در اختیار داریم. هدفگذاری اصلی مان صادرات است و در حال برنامهریزی برای آن هستیم.