واردات تخمه آفتابگردان از مرز ۱۰۰ هزار تن گذشت/ چین بزرگترین صادر کننده
بررسی ها حاکی از آن است که هرساله ارز قابل توجهی برای واردات دانه آفتابگردان صرف میشود و این درحالی است که آفتابگردان در بیشتر نقاط کشور قابل کشت بوده و آب زیادی برای تولید آن مصرف نمیشود.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری میزان، در حالی که تخمه آفتابگردان تولید داخل از کیفیت بالایی برخوردار است و حتی میتوان ادعا کرد بالاترین کیفیت در سطح جهانی را دارد، اما متاسفانه شاهد این واقعیت تلخ هستیم که برخی سودجویان به طمع دریافت سودی اندک محصولی را به مصرف کننده، عرضه کنند که از نظر کیفیت چندین درجه از تولیدات داخلی پایین تر است.
براساس آمار گمرک در سال ۹۵، بیش از ۱۰۰ هزار و ۲۷۸ تن دانه آفتابگردان از کشورهای مختلف جهان وارد ایران شده است.
براساس واردات این حجم دانه آفتابگردان، بالغ بر ۱۲۶ میلیون و ۱۴ هزار و ۵۲۹ دلار، ارز از کشور خارج شده است.
لازم به ذکر است که ارزش ریالی این میزان واردات، بیش از ۳۹۳ میلیارد و ۸۹۸ میلیون و ۴۹۱ هزار و ۸۳۸ تومان در آمار گمرک به ثبت رسیده است.
گفتنی است دانه های آفتابگردان از کشورهای اتریش، آذربایجان، ارمنستان، امارات متحده عربی، اوکراین، بلغارستان، ترکیه، چین و روسیه وارد کشور شده است.
در میان کشورهای ذکر شده، چین با فروش بیش از ۸۲ هزار تن دانه آفتابگردان به کشور درآمد ۱۱۱ میلیون و ۹۳۷ هزار و ۴۸۸ دلاری را نصیب خود کرده و بزرگترین صادر کننده دانه آفتابگردان به ایران بوده است.
واردات تخمه آفتابگردان از مرز ۱۰۰ هزار تن گذشت/ چین بزرگترین صادر کننده
بررسی ها نشان میدهد هرساله حجم بالایی دانه آفتابگردان برای مصارفی از جمله روغن کشی به کشور وارد شده و در پی آن میلیونها دلار ارز نصیب کشورهای دیگر میشود و این درحالی است که تولید این محصول آب بر نبوده و در بیشتر نقاط کشور قابل کشت است.
در همین راستا رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار در گفتوگو با میزان در خصوص واردات تخمه آفتابگردان گفت: باوجود تولید بالای تخمه آفتابگردان در کشور این محصول پرطرفدار در حجم بالایی وارد کشور میشود که نسبت به نمونه داخلی از ارزش غذایی پایینتری برخوردار است.
وی در صحبتهای خود به این موضوع اشاره کرد که جای سوال است واردات محصولاتی، چون بادام هندی که توان تولید آن در داخل کشور وجود ندارد ممنوع است، ولی محصولی، چون تخمه آفتابگردان که در داخل تولید میشود به نام دانه های روغنی و برای روغن کشی وارد کشور میشود و در آجیلفروشی ها نیز به وفور دیده میشود.
احمدی با بیان ارزش غذایی بالای نمونه داخلی این محصول خاطرنشان کرد: کشاورزان در پی ورود تخمه آفتابگردان خارجی به کشور دیگر رغبتی به کشت آفتابگردان ندارند و قیمت پایین نمونه خارجی در کنار ارزش غذایی پایینتر باعث متضرر شدن کشاورزان شده است.
رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار با بیان اینکه مصرف تخمه آفتابگردان در کشور بالاست، اظهار کرد: در صنعت روغن کشی دانه آفتابگردان ارزش بالایی دارد که با برنامه ریزی و تولید ۱۰۰ درصدی در داخل کشور میتوان از واردات آن بی نیاز شد.