صادرات قزلآلای تازه به روسیه/ پایلوت تولید ماهی تیلاپیا در بافت یزد
رئیس سازمان شیلات گفت: از سال گذشته بیش از ۵۰ درصد ماهی قزلآلای مصرفی کشور در داخل تولید میشود و حتی صادرات ماهی قزلآلای تازه را به روسیه از طریق خط هوایی آغاز کردهایم.
به گزارش خبرگزاری فارس، حسن صالحی در نشستی خبری که در مرکز پرورش ارگانیک بچه ماهی قزلآلا در کرج برگزار شد، به ظرفیت تولید و صید در کشور اشاره کرد و گفت: صید آبزیان از 300 هزار تن در سال 91 به 610 هزار تن در سال 95 رسیده است و همچنین تولید آبزیان از 800 هزار تن به یک میلیون و 70 هزار تن افزایش یافته است.
وی همچنین به آمار صادرات آبزیان هم اشارهای کرد و گفت: از 260 میلیون دلار در سال 91 به 412 میلیون دلار در سال گذشته رسیدهایم که البته ظرفیت صادرات بیش از این رقم هاست و ما باید روی بازارهای صادراتی بیشتر کار کنیم که البته صادرات ماهی قزلآلای تازه به روسیه یکی از همین ظرفیت هاست که سال گذشته ارسال آن از طریق هوایی در دستورکار قرار گرفت.
رئیس سازمان شیلات همچنین به سرمایه گذاری های خارجی انجام شده در منطقه ویژه انزلی اشاره کرد و گفت: ما برای سال 96 با توجه به مطالعات جامعی که انجام شده و جانمایی سایت ها و مجتمع های پرورشی، تولید 200 هزار تن انواع ماهی را در دستورکار داریم که با سازمان محیط زیست دریایی هم مذاکرات برای استقرار قفس ها انجام شده است.
صالحی همچنین به ظرفیت تولید 30 تا 35 هزار تن از انواع آبزیان با استفاده از آب دریا اشاره کرد و افزود: برای افزایش تولید قطعاً موضوع بازار امری جدی است که ما باید آن را به طور مستمر پیگیری کنیم.
صالحی همچنین در مورد استفاده بیرویه از ذخایر کف دریاها که سبب کاهش صید صیادان بومی شده است هم خاطرنشان کرد: عمق 300 متری دریای عمان از 3 میلیون تن تا 20 میلیون تن ذخایر فانوس ماهیان برآورد شده که در 30 یا 40 سال اخیر درخواستهایی از سوی تولید کنندگان پودر ماهی برای برداشت از بخشی از این ذخایر وجود داشت که سازمان خواروبار جهانی این درخواستها را بررسی کرد و درنهایت در اسفندماه سال 92 دکتر روحانی با سفری که استان هرمزگان داشتند، تصمیم بر این گرفته شد که از صندوق توسعه ملی بودجهای برای آغاز صید آزمایشی شروع شود.
وی ادامه داد: در همین راستا تاکنون بیش از 200 موافقت اصولی صادر کردهایم که شناورها از چین و تایلند خریداری شدند تا به صید مشغول شوند که درنهایت در سطح آبهای میانی صید انجام میشود و نه در کف دریا و تمام صیدها از سوی طرف ایرانی بوده، نه چینی و تایلندیها.
رئیس سازمان شیلات همچنین به پرورش ماهی تیلاپیلا به صورت پایلوت در بافت یزد هم اشارهای کرد و گفت: کارهای تحقیقاتی در این حوزه انجام شده و سال گذشته نیز کاهش واردات این ماهی را در دستورکار قرار دادهایم و حتی چندماه در واردات این نوع ماهی محدودیت اعمال کردیم و درنهایت 140 کشور دنیا در حوزه ماهی تیلاپیا فعالیت میکنند که ما هم به زودی به این حوزه می پیوندیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به تولید 180 هزار تن ماهی قزلآلا طی هدفگذاریهای انجام شده اشاره کرد و گفت: بیش از 400 میلیون تخم چشم زده قزلآلا داریم تا به وزن مناسب برسند و بیش از 50 درصد ماهی قزلآلای مورد مصرف در کشور را تولید میکنیم، در صورتی که تا همین سال گذشته این رقم کمتر از 15 درصد بود، مضاف بر آنکه بستر خوبی برای ماهیان زینتی در کشور آغاز شده است.
وی به سرانه مصرف ماهی در کشور هم شارهای کرد و گفت: هماکنون مصرف سرانه ما 10.6 کیلوگرم است در حالی این رقم در دنیا به 20 کیلوگرم میرسد و ما باید سعی کنیم غذای تولید شده از آبزیان بر سر سفره خانوار قرار بگیرد.
صالحی همچنین به نکته جالب توجهی در مورد تولید، تجهیزات مورد استفاده پرورش ماهی در قفس اشاره کرد و گفت: در راستای اقتصاد مقاومتی 40 تا 45 درصد لوله های مخصوص پرورش ماهی در قفس در داخل کشور تولید میشود و همچنین تور مورد نیاز آن نیز به زودی از طریق دانشگاه صنعتی امیرکبیر تولید خواهد شد.
پرورش زالو برای کمک به طب سنتی نکته دیگری بود که رئیس سازمان شیلات به آن اشارهای کرد و اذعان داشت که با کمک سایر دستگاهها و با توجه به تقاضایی که برای طب سنتی وجود دارد، این محصول در داخل تولید شده و حتی داروسازان خارجی نیز متقاضی آن هستند که بخشی از تولید کشور صادر میشود.
صالحی همچنین به اهمیت تولید و پرورش ماهیان خاویاری هم اشارهای کرد و افزود: هماکنون بیش از 80 مزرعه پرورش ماهیان خاویاری در کشور وجود دارد که برای استحصال خاویا و هم تقویت ذخایر دریای خزر از آن استفاده میشود.
به گزارش فارس، نخستین مرکز ارگانیک بچه ماهی قزلآلا با حضور معاون استانداری البرز، رئیس سازمان شیلات و جمعی از مسئولان و اصحاب رسانه در خط 2 حصار کرج بازدید و مورد بهرهبرداری قرار گرفت.