ضد و نقیضهای"نان"!
معاون وزیر جهاد کشاورزی از بالا رفتن کیفیت آرد و نان خبر میدهد، رئیس اتحادیه نانوایان سنگک پایین بودن کیفیت آرد یارانهای را یکی از دلایل کاهش کیفیت نان سنگک اعلام کرده و میگوید ۹۰ درصد نانوایان از کیفیت آردهای دولتی ناراضیاند.
یزدان سیف - مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی- درباره ارتقای کیفیت گندم، آرد و نان طی نیمه امسال اظهار کرد: براساس آزمایش های انجام شده پروتئین گندم امسال یک تا یک و نیم درصد افزایش یافته و با آنکه در سال ۱۳۹۶ واردات گندم نداشتهایم، کیفیت نان ایرانی از نمره ۸۲ به ۸۴ بیشتر شده است که ثمره زحمات معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی است.
این اظهارات در حالی مطرح شد که محمدرضا نظرنژاد - رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی - در این باره به ایسنا گفت: آردهای دولتی که در اختیار نانوایی ها قرار میگیرد، کیفیت بسیار نامرغوبی دارد و ۹۰ درصد نانوایان از کیفیت آنها شاکی هستند، چرا که نان سنگک باید با گندم مناسب و آرد با گلوتن (پروتئین در گندم، جو و چاودار یافت میشود. این ماده باعث کش آمدن خمیر و ترد شدن بافت فراورده نهایی میگردد.بالا باشد که خمیر حاصل از آن نرم و برای پخت سنگک مناسب باشد. اما در حال حاضر به دلیل نامرغوب بودن گندم و آرد دولتی شاهد نارضایتی نانوایان، مردم و حتی مسئولان هستیم.
وی با بیان اینکه ۹۰ درصد نانوایان از کیفیت آردهای دولتی یارانهای رضایت ندارند، افزود: در شرایطی که مزد کارگران و دیگر هزینه های تولید مانند گاز، آب و ... افزایش یافته است و دولت وظیفه دارد هر ساله بر اساس نرخ تورم قیمت های جدید تمام شده محصولات مختلف از جمله نان را محاسبه و اعلام کند، سه سال است که نرخ جدیدی برای نان سنگک اعلام نشده است.
رئیس اتحادیه نان سنگکی ادامه داد: در چنین شرایطی که نانوایان با افزایش هزینه هایی مانند رشد ۶۰ برابر قیمت گاز افزایش هزینه های تولید مانند مالیات، بیمه، دستمزد کارگران و ... مواجه هستند و نرخ نان افزایش پیدا میکند، ضرر و زیان تنها حاصل کار نانوایان است اما آنها با دولت همکاری کردهاند و طی سالهای گذشته قیمت نان را افزایش ندادهاند.
نظرنژاد با اشاره به اینکه در پیشنهاد افزایش ۱۵ درصدی قیمت نان در مردادماه امسال از سوی اتحادیه پذیرفته نشد، گفت: این میزان افزایش قیمت دردی از صنعت دوا نمیکند و حداقل باید ۲۰ تا ۲۵ درصد قیمت نان بیشتر میشد اما چنین اتفاقاتی سبب میشود که تخلفات در واحدهای خبازی نمود و بروز بیشتری پیدا کند.
وی اظهار کرد: در ابتدا ۲۰ درصد از نانوایی ها از آرد آزادپز استفاده میکردند و قرار بود هر ساله ۲۰ درصد به این میزان اضافه شود و در سال ۱۳۹۶ تصدیگری در حوزه آرد به اتحادیه های متولی از جمله اتحادیه های نانوایی واگذار شود تا به تدریج آرد یارانهای به دولتی که هزینه زیادی نیز برای دولت دربردارد، جمع شود اما تاکنون این کار انجام نشده و بهترین شیوه برای مدیریت آرد و نان از نظر کمی و کیفی واگذاری آن به بخش خصوصی است.