کشت گل محمدی ثبت جهانی می شود
رئیس هیات مدیره اتحادیه انجمن های گیاهان دارویی کشور گفت: تلاش ها برای ثبت جهانی کشت (زراعت) گل محمدی در جریان است که این مهم ایران را به عنوان نخستین بنیان کشت این محصول معرفی و تثبیت خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، محمدباقر رضایی در همایش بین المللی گل محمدی در پژوهشکده اسانس های طبیعی قمصر افزود: پس از تکمیل فرآیند جمع آوری اطلاعات ثبت این گل زراعی ایرانی از سوی وزارت جهاد کشاورزی، این اطلاعات برای ارزیابی و اعزام کارشناسان سازمان ملل توسط وزارت امورخارجه در اختیار آنها قرار می گیرد.
وی بیان کرد: همه مدیریت های جهاد کشاورزی در سراسر کشور اطلاعات استان و شهرستان های تابعه را که به تفصیل نشان می دهد کدام استان، شهرستان و روستا نخستین کشت گل محمدی را داشته، باید جمع آوری و مستند سازی کنند.
رئیس هیات مدیره اتحادیه انجمن های گیاهان دارویی کشور همچنین از چاپ مجله علمی پژوهشی گل محمدی (Rosa damascene) به زبان انگلیسی خبر داد.
وی با اشاره به راه اندازی دبیرخانه دائمی گیاهان دارویی در تهران اضافه کرد: ثبت شرکت های نوپا (startup) گیاهان دارویی به ویژه گل محمدی در این دبیرخانه انجام می شود و اولویت نخست مکانیزاسیون کشت گل محمدی و سپس تجارت اسانس استاندارد می باشد.
رضایی شرایط گیاهان دارویی کشور را نامناسب ارزیابی کرد و گفت: علت این است که کشت گونه های گیاهان دارویی اصلی مانند آویشن، زیره، بابونه و نعناع در کشور تازه آغاز شده است.
وی عنوان کرد: کمبود زمین های کشاورزی قابل رویش ارگانیک (کشت سالم) در کشور از دیگر مشکلات فعالیت های مرتبط با کشت گیاهان دارویی در کشور است که تمهید آن باید جزو اولویت ها قرار بگیرد.
رئیس هیات مدیره اتحادیه انجمن های گیاهان دارویی با اشاره به قطب بندی استان ها برای کشت گیاهان دارویی افزود: با این اقدام هر یک یا چند استان متولی کشت یک محصول می شود تا در نهایت بتوانیم 10 گونه گیاهی شاخص و استاندارد را برای فرآوری و تجارت داشته باشیم.
وی تاکید کرد: باید گیاهان دارویی دارای متقاضی در جهان انتخاب شود و در صورت این سرمایه گذاری در پنج سال آینده، ارتقای سطح زیر کشت و توسعه دانش فنی می توان اقتصادی مبتنی بر گیاهان دارویی در کشور ایجاد کرد.
رضایی یادآور شد: تنوع گونه های گیاهی دارای خاصیت دارویی در کشور قابل توجه است اما برخی از آنها برای تولید و فراوری آزاد نشده زیرا هزینه های آن بالاست و در فهرست بیمه نیز قرار ندارد.
به گفته وی، بیش از 500 نوع داروی سنتی (گیاه دارویی) تا کنون در کشور به ثبت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رسیده است.
دبیر علمی همایش بین المللی گل محمدی نیز گفت: 50 مقاله علمی از پژوهشگران سراسر کشور در قالب سخنرانی، پوستر و کارگاه آموزشی در این همایش ارائه شده و آخرین دستاوردهای علمی و فعالیت های مرتبط با گل محمدی به نمایش درخواهد آمد.
سعید معصوم، هدف از برگزاری این همایش را ارائه تجربیات علمی پژوهشگران، استفاده از فناوری های نوین برای رونق هر چه بیشتر صنعت اسانس گل محمدی، معرفی این محصول به جهان و احیای این صنعت بومی با ارائه راهکارهای علمی و آخرین دستاوردها عنوان کرد.
وی عنوان کرد: به رغم تلاش کشاورزان برای تولید گل محمدی، این محصول با بهایی بسیار ارزان به سایر کشورها صادر می شود که باید محصول با فراوری مناسب و بهایی منطقی در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد.
به گزارش ایرنا، نخستین همایش بین المللی گل محمدی تا 14 آبان به میزبانی پژوهشکده اسانس های طبیعی شهر قمصر از توابع کاشان برگزار می شود.
دومین، سومین و چهارمین همایش بین المللی گل محمدی در سه سال آینده به ترتیب در استان های کرمانشاه، فارس، کرمان و همچنین یکی از کشورهای اسلامی ترکیه، بلغارستان، سوریه یا عراق برگزار خواهد شد.
گل محمدی یا گل سرخ با نام علمی Rosa damascena نام نوعی گل رز بومی ایران است که مقاومت بالایی در برابر کمآبی داشته و پیشینه پرورش آن به چند هزار سال پیش بازمی گردد.
مزارع گل محمدی به صورت عمده از جمله در استان های اصفهان، فارس، مرکزی، سمنان، کرمان و آذربایجان شرقی است.
میمند و داراب از جمله شهرستان های دارای بیشترین سطح زیر کشت گل محمدی در کشور هستند و بهترین و با کیفیت ترین گل محمدی در مزارع گل سرخ کاشان در بخشهای برزک، جوشقان قالی، نیاسر و قمصر برداشت میشوند.
کاشان با 9 هزار و 500 تن محصول از 2 هزار و 500 هکتار سطح زیر کشت، بیشترین میانگین تولید گل محمدی در کشور را دارد و سالانه نزدیک به 15 هزار تن گلاب مرغوب و 2.2 تن اسانس طبیعی در یک هزار و 600 کارگاه سنتی و 28 واحد صنعتی این شهرستان تولید می شود.