واکسن تولید داخل تا 6 ماه آینده بین مرغداران عرضه می‌شود/ توصیه‌های مهم برای پیشگیری از آنفلوانزای حاد

  • 1397/08/15
  • 914 بازدید

طی 10 سال اخیر شیوع ویروس آنفلوانزای حاد پرندگان بسیاری از واحدهای مرغداری را به تعطیلی کشاند.

طی 10 سال اخیر ویروس آنفلوانزای حاد پرندگان بسیاری از واحدهای مرغداری را به تعطیلی کشاند، چرا که خسارت سنگینی به فعالان این حوزه وارد شد که دیگر آنها قادر به ادامه فعالیت نبودند.

بسیاری از مسئولان براین باروند که کمبود واکسن مهم ترین عامل شیوع آنفلوانزا حاد پرندگان در واحدهای مرغداری است و انتظار دارند که دولتمردان قبل از فصل سرما تمهیدات لازم را برای واردات واکسن ببیند تا با واکسینه شدن گله ها در استان های پرخطر، نگرانی ها به حداقل برسد.

آمارها نشان می‌ دهد که در سال 86 تنها 275 کانون مبتلا به ویروس آنفلوانزای حاد پرندگان داشتیم که این رقم در سال 96 به 748 کانون افزایش یافت که این امر بیانگر انتقال ویروس از حوزه حیات وحش به حیات اهل است.

با توجه به اقدامات سازمان دامپزشکی در راستای ارتقای امنیت زیستی و کنترل بیماری در 6 ماهه ابتدای سال انتظار می رود که خسارت شیوع آنفلوانزا حاد پرندگان نسبت به مدت مشابه سال قبل به حداقل ممکن برسد.

علیرضا اکبرشاهی مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری طیور سازمان دامپزشکی در گفت‌ وگو درباره آخرین وضعیت آنفلوانزای حاد پرندگان در سال جاری اظهار کرد: طی شش ماه اخیر، 6 کانون آلوده در ادامه موج قبلی در استان اصفهان گزارش شد که با اقدامات پیشگیرانه وضعیت کنترل شد.

وی افزود: با توجه به برنامه‌ریزی و اقداماتی که در راستای امنیت زیستی، واکسیناسیون، انتقال واحدها به استان های کم خطر و ساماندهی کود صورت گرفته، پیش بینی می‌شود که امسال انفجار بیماری در واحدهای مرغداری در بدترین حالت 30 درصد مدت مشابه سال قبل باشد.

اکبرشاهی از واردات 30 میلیون دوز واکسن آنفلوانزا حاد پرندگان خبر داد و گفت: تاکنون 12 میلیون و 700 هزار پرنده در برابر بیماری در استان‌های پرخطر واکسینه شدند.

این مقام مسئول در پاسخ به این سوال که آیا در توزیع واکسن آنفلوانزا حاد پرندگان کمبودی وجود دارد،بیان کرد: با توجه به شرایط خاص تولید واکسن آنفلوانزا حاد پرندگان در دیگر کشورها، این میزان واکسن وارداتی جوابگوی نیاز کشور نیست چرا که برای واکسینه شدن 80 درصد جمعیت هدف حداقل 40 میلیون دوز واکسن نیاز داریم.

وی با اشاره به اینکه تولید واکسن آنفلوانزا حاد پرندگان مهم ترین برنامه پیش روی سازمان دامپزشکی به شمار می رود، افزود: مهم ترین و سخت ترین کار در تولید واکسن داخلی، تهیه بذر در برابر ویروس بیماری زا موجود در کشور است که با وجود آنکه کارهای اولیه تهیه بذر در کشور انجام شده، پیش بینی می شود که ظرف 5 تا 6 ماه آینده واکسن تولید داخل به بازار عرضه شود.

مدیرکل دفتر بهداشت و بیماری طیور دامپزشکی در توصیه ای به مرغداران گفت: با توجه به سرمای هوا به مرغداران صنعتی توصیه می شود که اطلاع رسانی صحیح در صورت هر گونه تلفات و افت مصرف دان و آب را داشته باشند چرا که سرعت عمل در تشخیص اولیه بسیار مهم است ضمن آنکه واحدهای بومی و روستایی برای پیشگیری از بیماری در فصل مهاجرت پرندگان، طیور خود را در داخل حصیر محصور کنند.

واکسینه شدن گله ها یک راه برای کاهش ریسک واحدهای مرغداری

رضا ترکاشوند مدیرعامل اتحادیه مرغداران میهن در گفت‌ وگو با اشاره به اینکه بیماری آنفلوانزای حاد پرندگان نسبت به مدت مشابه سال قبل تا حدودی کنترل شده است، اظهار کرد: با توجه به اقداماتی که در راستای امنیت زیستی واحدهای پرورش از ابتدای سال صورت گرفت، خوشبختانه به غیر از چند کانون آلوده در استان اصفهان گزارش جدیدی اعلام نشده است.

وی افزود: از ابتدای سال با همکاری سازمان دامپزشکی و وزارت جهاد کشاورزی، تمامی مرغداران برای جوجه ریزی واحد های خود موظف به رعایت اصول بهداشتی قرنطینه ای و پاکسازی واحد ها هستند و در راستای ارتقای امنیت زیستی به واحدهایی که شرایط مناسبی ندارند، مجوز جوجه ریزی داده نشده است.

ترکاشوند درباره آخرین وضعیت واکسیناسیون در واحدهای مرغداری گفت: براساس برنامه ریزی های صورت گرفته، تعدادی از واحدها در استان های پرخطر جهت ارتقای امنیت زیستی واکسینه شدند که این امر در کاهش ریسک واحدهای مرغداری موثر بوده است.

به گفته این مقام مسئول با آغاز فصل سرما انتظار می رود که با شیوع بیماری همانند سال گذشته در واحدهای مرغداری روبرو نشویم.

وی از توزیع 30 میلیون دوز واکسن خبر داد و گفت: نیاز واحدهای مرغداری به واکسن آنفلوانزا بیش از این رقم است اما به دلیل آنکه برنامه ریزی منسجمی در این باره صورت نگرفته بود، واکسن به میزان کافی در اختیار واحدها قرار نگرفته است که انتظار می‌رود در آینده با برنامه‌ریزی دقیق مطابق با نیاز کشور واکسن وارد شود چرا که تأمین واکسن این گونه نیست که هر موقع اراده کنیم بتوانیم آن را انجام دهیم.

مدیرعامل اتحادیه مرغداران میهن در پایان تصریح کرد: طی هفته‌های آتی قرار است که واکسن های که از قبل سفارش شده بود، وارد کشور شود تا با واکسینه شدن مابقی گله ها در استان های پرخطر سطح ایمنی افزایش و ریسک بیماری کاهش یابد.

فرآیند تخصیص ارز به واردات واکسن طولانی است

غلامعلی فارغی دبیر انجمن تولید کنندگان جوجه یکروزه در گفت‌ وگو با انتقاد از این مسئله که مسئولان به موضوع آنفلوانزا حاد پرندگان توجه جدی ندارند، اظهار کرد: با توجه به اعتراض‌های متعدد تولید کنندگان در جلسه اخیر کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با وزیر جهاد و معاونانشان پیرامون موضوع آنفلوانزا حاد پرندگان، اما رئیس سازمان دامپزشکی و وزیر جهاد کشاورزی بحثی دراین باره نداشتند چرا که مسئولان تصور می کنند با زمان خریدن می توانند مسئله را حل کنند، درحالیکه نمی‌دانند حل کردن مسئله تنها با تدبیر و برنامه ریزی میسر است.

وی با اشاره به اینکه واردات 20 تا 30 میلیون دوز واکسن، کفاف نیاز کشور را نمی دهد، افزود: علی‌رغم نگرانی های مرغداران نسبت به شیوع بیماری آنفلوانزا حاد پرندگان همزمان با فصل سرما ، اما سازمان دامپزشکی همانند سال های گذشته با محدودیت منابع مالی برای تأمین واکسن روبه‌ روست.



سازمان دامپزشکی