کیفیت گلخانههای جدید کشور همتراز با کشورهای اروپایی
در شرایطی که کشور با بحران آب دست و پنجه نرم می کند، توسعه گلخانهها راه حل مناسبی برای سازگاری با کم آبی و حوادث غیر مترقبه است.
خشکسالی های اخیر و افت آب های زیرزمینی همگان را بر آن داشت تا با هوشیاری نسبت به آینده زمین بدون آب و رفع عطش زمین های کشاورزی، توسعه گلخانه ها را در دستور کار خود قرار دهند.
در شرایطی که کشور با چالش بحران آب دست و پنجه نرم می کند، برخی کارشناسان معتقدند توسعه گلخانه ها به سبب سیستم بازچرخانی آب به منظور جلوگیری از هدر رفت منابع پایه می تواند راه حل مناسبی برای سازگاری با کم آبی و حوادث غیر مترقبه در کشور باشد، به همین دلیل از مسئولان انتظار میرود همه ساله منابع قابل توجهی به توسعه گلخانه ها که نقش به سزایی در کاهش مصرف آب و افزایش بهره وری دارد، اختصاص دهند.
غلامرضا تقوی مدیرکل دفتر امور گلخانه ها و گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی در گفت و گو ، درباره آخرین وضعیت گلخانه های کشور اظهار کرد: با توجه به حوادث غیرمترقبه نظیر خشکسالی، سرما زدگی، سیل و...، توسعه گلخانه ها نسخه شفا بخشی برای رفع این بحران است.
وی افزود: با تأکید وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر انتقال محصولات آب بر به داخل گلخانه، امسال ۵ هزار و ۸۰۰ هکتار به سطح گلخانه های کشور افزوده میشود که با توجه به تسهیل صدور پروانه ها به نظر می رسد رشد و شتاب خوبی در این حوزه تا پایان سال داشته باشیم.
تقوی از رشد ۲ برابری صادرات گیاهان زینتی نسبت به سالهای گذشته خبر داد و گفت: با توجه به افزایش کیفیت محصولات گلخانهای در حوزه صادرات گیاهان زینتی در مقایسه با سالهای گذشته رشد چشمگیری داشته ایم که این امر حاکی از اقتصادی بودن تولید محصولات گلخانهای، افزایش اشتغال و مثبت شدن تراز تجاری بخش کشاورزی است.
مدیرکل دفتر امور گلخانه ها و گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه بیش از ۱۵ هزار هکتار گلخانه در کشور احداث شده است، بیان کرد: هم اکنون ۱۲ هزار هکتار از گلخانه های کشور به طور کامل زیر کشت و مابقی در حال احداث هستند.
وی درباره مقایسه سازه گلخانه های کشور با کشورهای اروپایی گفت: کشور ما از لحاظ استاندارد و ساخت سازه هم تراز با کشورهای اروپایی است و علاوه بر آن دانش بومی در این حوزه با نوآوری در کشور ما ترکیب شده است.
تقوی با بیان اینکه شرکت های سازنده رشد خوبی در زمینه ساخت سازه های گلخانهای داشتهاند، اظهار کرد: در حال حاضر برخی قطعات برای اولین بار باید وارد کشور شود و سپس مشابه سازی آن در داخل صورت میگیرد که این امر بیانگر حداقل وابستگی در حوزه سازه های گلخانهای به دیگر کشورهاست.
این مقام مسئول درباره مزایای توسعه کشت گلخانه نسبت به فضای باز افزود: با توجه به بحران منابع آبی واقعیت آن است که با یک واحد آب مصرفی، امکان تولید ۱۰ برابری محصولات در مقایسه با فضای باز وجود دارد، ضمن آنکه محصولات گلخانهای به سبب افزایش کیفیت خواهان زیادی در بازارهای هدف دارد.
مدیرکل دفتر امور گلخانه ها گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: در شرایط فعلی تنها تولید محصولات گلخانهای میتواند جوابگوی تأمین نیاز داخل و بازارهای صادراتی باشد.
وی با اشاره به دیگر مزایای توسعه گلخانه در کشور گفت: افزایش بهره وری در گلخانه ها نسبت به فضای باز، بهینه سازی مصرف آب، توسعه صادرات و افزایش ارزآوری از دیگر مزایای توسعه گلخانه در کشور به شمار میرود.
گلخانه های جدید داخلی قابل رقابت با گلخانه های کشورهای اروپایی هستند/تولید کنندگان توان سرمایه گذاری گلخانه های مدرن را ندارند
مسعود اسدی عضو شورای مرکزی خانه کشاورز در گفت و گو ، وضعیت گلخانه های کشور را از لحاظ کمی مطلوب ارزیابی کرد و گفت: این در حالی است که وضعیت گلخانه های کشور از لحاظ کیفی تعریف چندانی ندارد.
وی درباره کیفیت گلخانه های کشور در مقایسه با کشورهای اروپایی افزود: گلخانه هایی که در یک الی ۲ سال اخیر در کشور احداث شدند، از لحاظ کیفی با گلخانه های کشورهای اروپایی قابل رقابت است.
اسدی ادامه داد: اگرچه طی چند سال اخیر گلخانه های صنعتی به اصطلاح مدرن با سرمایه دولتی در کشور ایجاد شد، اما به هیچ عنوان این گلخانه ها قابل قیاس با گلخانه های مدرن جهان نیست و تنها زمانی میتوان این ادعا را داشت که از آن ۶۰۰ تن محصول در هکتار برداشت کرد.
عضو شورای مرکزی خانه کشاورزی ادامه داد: در حال حاضر برخی از گلخانه های کشور با تکنولوژی روز اروپا برابری می کنند، اما این موضوع به هیچ عنوان عام نیست.
وی افزایش تولید محصولات کشاورزی را یکی از مزایای توسعه گلخانه های کشور برشمرد و گفت: البته تولید گلخانه هایی که تا چند سال اخیر در کشور احداث شدند، چندان چشمگیر نبوده است، اما عملکرد گلخانه های جدید حداقل ۲ برابر فضای آزاد است، ضمن آنکه کیفیت محصولات گلخانهای با فضای باز قابل قیاس نیست.
اسدی با بیان اینکه تولید کنندگان توان سرمایه گذاری گلخانه های مدرن با تکنولوژی روز اروپا را ندارند، اظهار کرد: براین اساس دولت با اعطای تسهیلات ارزان قیمت، اعزام کشاورزان برای گذراندن دوره های آموزشی به خارج از کشور، ایجاد زیرساخت و بازار مناسب برای محصولات گلخانهای باید بهره برداران را حمایت کند.
ضرورت اصلاح ۱۹ درصد سازه های گلخانه ای در کشور
علی اشرف منصوری مدیر عامل شرکت شهرکهای کشاورزی در گفت و گو ، با اشاره به مزیت کشت های گلخانهای نسبت به فضای باز اظهار کرد: کنترل عوامل محیطی، افزایش بهره وری نهاده های پایه تولید، افزایش عملکرد کمی و کیفی محصول، کنترل عوامل خسارت زا، آفات و بیماری ها، تولید محصول در تمامی فصول با هر شرایط جغرافیایی و اشتغال پایدار از جمله مزایای کشت های گلخانهای در کشور به شمار میرود.
وی افزود: از مجموع ۱۱۸۹۵ هکتار از گلخانه های کشور، ۱۰۳۴۵ هکتار به صورت کشت خاکی و ۱۵۵۰ هکتار کشت هیدروپونیک، است که این امر بدان معناست که ۸۷ درصد گلخانه کشور به صورت کشت خاکی و ۱۳ درصد هیدروپونیک هستند.
منصوری با اشاره به اینکه حدود ۷۶ درصد از گلخانه های کشور دارای سازه فلزی و پوشش پلاستیک هستند، بیان کرد: حدود ۵ درصد گلخانه های کشور با سازه فلزی و پوشش شیشه و ۱۹ درصد سازه سنتی است که نیاز به اصلاح ساختار دارد.
این مقام مسئول ادامه داد: امسال با اجرای توسعه کشت های گلخانهای پیش بینی میشود که ۱۷۴۱ شاخه گل و ۱.۵ میلیون تن سبزی و صیفی در کشور تولید شود.
مدیر عامل شرکت شهرکهای کشاورزی در پایان یکی از برنامه های مهم و اولویت دار وزارت جهاد کشاورزی را انتقال کشت از فضای باز به داخل گلخانه برشمرد و گفت: توسعه کشت های نشایی، دست یابی یا انتقال تکنولوژی تولید بذور هیبرید به داخل کشور از دیگر برنامه های مهم وزارتخانه است.