افزایش نرخ جو در برابر گندم / زنگ خطر برای تولید گندم به صدا در آمد

  • 1398/06/16
  • 732 بازدید

ایمانی گفت: نرخ کنونی جو در مقایسه با گندم بسیار بالاتر است که این امر در تاریخ کشور بی سابقه بوده و همواره زنگ خطری برای تولید این محصول استراتژیک محسوب می‌شود.

علی قلی ایمانی نایب رئیس بنیاد توانمند سازی گندم کاران در گفت‌ وگو ، درباره آخرین وضعیت خرید تضمینی گندم اظهار کرد: بر اساس آخرین آمار از ابتدای فصل برداشت تا کنون، حدود ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تن گندم از کشاورزان سراسر کشور خریداری شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۰ درصد افت داشته است.

وی با اشاره به اینکه برداشت گندم تا اواخر شهریور ادامه دارد، افزود: بر این اساس با قطعیت نمی‌ توان گفت که افت ۲۰ درصدی میزان خرید نسبت به مدت مشابه سال قبل قطعی است و همچنان باید منتظر ماند و دید که کشاورزان تا پایان شهریور ماه برای گندم‌های مانده در انبار چه تصمیمی اتخاذ می‌کنند.

نایب رئیس بنیاد توانمند سازی گندم کاران از پرداخت ۹۰ درصد مطالبات گندم کاران خبر داد و گفت: بنا به دستو وزیر جهاد مابقی مطالبات در اسرع وقت به حساب گندم کاران واریز می‌شود.

ایمانی با اشاره به اینکه کمتر از ۱۵ روز به مهلت قانونی اعلام نرخ خرید تضمینمی گندم برای سال زراعی جدید زمانی باقی است بیان کرد: بر اساس قانون وزارت جهاد کشاورزی نرخ پیشنهادی خود را به شورای اقتصاد اعلام کرده و حال باید منتظر ماند و دید که شورای اقتصاد چه تصمیمی راجع به نرخ خرید محصولات کشاورزی از جمله گندم در سال زراعی جدید اتخاذ می‌کند.

وی ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی تا کنون نرخ پیشنهادی خود به کشاروزان و تشکل‌ها اعلام نکرده و همچنان منتظر نرخ نهایی از سوی شورای اقتصاد است که امیدورایم کارشناسان با بررسی قیمت تمام شده و در نظر گرفتن تورم نرخ منطقی را اعلام کنند تا کشاورزان بتوانند بر اساس آن تصمیمات لازم برای کشت را اتخاذ کنند.

نایب رئیس بنیاد توانمند سازی گندم کاران با بیان اینکه در ماه‌ های اخیر نرخ پیشنهادی ما بر اساس تورم و هزینه‌های تولید ۲ هزار ۵۵۰ تومان بود، افزود: با توجه به اعلام تورم ۶۹ درصدی تولید و زمزمه افزایش دو برابری کود شیمیایی و همچنین افزایش قیمت تراکتور از ابتدای مهر قیمت خرید تضمینی گندم برای سال زراعی جدید نباید کمتر از ۳ هزار تومان باشد.

به گفته وی طی سال‌های گذشته دولت نرخ خرید تضمینی را بعضا با چند ماه تاخیر در اردیبهشت اعلام می‌کرد، اما امسال اگر تاخیر در اعلام نرخ اتفاق بیفتد بدون تردید کشاورزان اقدام به کشت این محصول نخواهند کرد.

این مقام مسئول ادامه داد: در نشستی که چند روز گذشته با کمیسیون کشاورزی مجلس داشتیم از آن‌ها تقاضا کردیم که به عنوان ناظر بر اجرای قانون دولت را مکلف کنند تا نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی از جمله گندم مطابق با هزینه‌ های کشاورزی اعلام کنند و با توجه به آنکه کمیسیون کشاورزی تخصصی است باید بیشتر از سایر کمیسیون‌های مجلس به بخش خرید تضمینی ورود کند؛ چرا که در سال‌های گذشته قانون به بهانه‌ های مختلف از جمله کمبود منابع مالی اجرا نشد که به همین خاطر کمیسیون کشاورزی باید خط اعتباری را برای این امر مشخص کند تا دولت بتواند مطابق با هزینه‌های تولید نرخ خرید تضمینی را اعلام کند.

ایمانی نسبت به تاخیر در اعلام نرخ خرید تضمینی گندم هشدار داد وگفت: سال گذشته مکاتبات زیادی با رئیس مجلس، سازمان برنامه و بودجه، وزیر جهاد و کشاورزی، ریاست جمهور و رهبر انقلاب در خصوص نرخ خرید تضمینی گندم صورت گرفت و همواره این دغدغه را داشتیم که اگر این نرخ واقعی نشود اتفاقاتی در خرید تضمینی گندم رخ می‌دهد که این موضوع محقق شد و با وجود آنکه پیش بینی خرید ۱۰.۵ ت ۱۱ میلیون تن گندم از کشاورزان می‌شد، اما تاکنون تنها حدود ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شد و معلوم نیست که مابقی خرید در انبارهاست یا در دست دلالان؟

نایب رئیس بنیاد توانمند سازی گندم کاران با انتقاد از پایین بودن نرخ خرید تضمینی گندم در مقایسه با جو گفت: هم اکنون هر کیلو جو ۲۷۰۰ و گندم ۱۷۰۰ تومان خرید و فروش می‌شود که این امر در تاریخ کشور بی سابقه بود که نرخ جو بالاتر از قیمت گندم باشد.

وی افزود: با وجود گرانی جو و سایر نهاده‌ های دامی احتمال تبدیل گندم در کارخانه‌ های آردسازی به سبوس به عنوان مصرف در خوراک دام وجود دارد که این امر زنگ خطری برای تولید گندم محسوب می‌شود و اگر امسال مسئولان امر نسبت به نرخ خرید تضمینی گندم مطابق با هزینه‌های تولید اقدام نکنند بدون تردید مشکلاتی در خود کفایی گندم ایجاد می‌شود.

نایب رئیس بنیاد توانمند سازی گندم کاران در پایان تصریح کرد: از شورای اقتصاد انتظار داریم قبل از اتمام مهلت قانونی جلسه‌ای را برگزار کند و نرخ خرید تضمینی را قبل از شروع سال زراعی ۹۹ – ۹۸ (تا پایان شهریور) اعلام کند تا کشاورزان تکلیفشان برای کشت مشخص شود.



خبرگزاری ایلنا