تولید سیب زمینی به ۵ میلیون تن رسید
رئیس انجمن ملی سیب زمینی کاران گفت: برآوردها حاکی از آن است که در سال زراعی ۹۸-۹۷ حدود ۵ میلیون تن سیب زمینی تولید شده است.
رحیم نیازی رئیس انجمن ملی سیب زمینی کاران با اشاره به اینکه آمار نهایی تولید سیب زمینی در دسترس نیست، اظهار کرد: برآوردها حاکی از آن است که در سال زراعی ۹۸-۹۷ حدود ۵ میلیون تن سیب زمینی تولید شده است.
وی افزود: براساس سطح زیرکشت و پیش بینی عملکرد، تولید داخل نه تنها جوابگوی نیاز داخل است بلکه مازاد آن به بازارهای هدف باید صادر شود.
نیازی سرانه مصرف سیب زمینی به ازای هر نفر در سال را ۴۵ تا ۴۷ کیلوگرم اعلام کرد و گفت: با احتساب تولید داخل، مازاد مصرف برای تعادل قیمت باید به بازارهای هدف صادر شود چرا که هزینه های تولید به شدت افزایش یافته است.
رئیس انجمن سیب زمینی کاران، قیمت بالای بذور، اجاره زمین، نوسان نهاده های کشاورزی همچون کودهای دامی و شیمیایی، ریز مغذی ها، سموم دفع آفات و ماشین آلات کشاورزی، حقوق و دستمزد، کارتن و کیسه گونی را دلیل اصلی هزینه های بالای تولید سیب زمینی اعلام کرد.
وی قیمت تمام شده هر کیلو سیب زمینی را یک هزار و ۷۰۰ تا ۲ هزار و ۱۰۰ تومان اعلام کرد و افزود: هم اکنون هر کیلو محصول با نرخ یک هزار و ۶۰۰ تا ۲ هزار و ۱۰۰ سر مزرعه از کشاورزان بسته به کیفیت خریداری میشود که سود چندانی برای کشاورز در بر ندارد.
اختلاف ۲ تا ۳ برابری قیمت سیب زمینی از مزرعه تا بازار در سایه کمبود نظارت
نیازی ادامه داد: علی رغم خرید سیب زمینی با نرخ پایین از کشاورزان، اما سودجویی عوامل واسطه و دلال منجر به اختلاف ۲ تا ۳ برابری محصول سرمزرعه تا بازار است که انتظار داریم با اعمال نظارتهای بیشتر از افزایش قیمت ها جلوگیری میشود.
این مقام مسئول درباره تاثیر گرانی بنزین بر هزینه های تولید گفت: اگرچه گرانی بنزین در ماه های اخیر بدون تردید بر افزایش هزینه های تولید و حمل و نقل تاثیر گذار است، اما پیش بینی میشود که میزان سطح زیر کشت و تولید در سال زراعی آینده کاهشی نداشته باشد.
رئیس انجمن ملی سیب زمینی کاران در پایان با انتقاد از بی توجهی مسئولان وزارت جهاد نسبت به اجرای الگوی کشت تصریح کرد: با توجه به پراکندگی اراضی کشاورزی، تعداد بالای بهره برداران، تنوع آب و هوایی و بسیاری از عوامل دیگر موجب شد تاکنون وزارت جهاد کشاورزی نتواند الگوی کشت خاصی را برای کشاورزان معرفی کند که این امر در کنار قیمت تضمینی پایین محصولات کشاورزی موجب شد کشاورزان به کشت محصول خاص رغبت چندانی نداشته باشند.