ایران رتبه ۶۱ دنیا را در زمینه نوآوری دارد

  • 1398/10/09
  • 736 بازدید

مدیرکل دفتر امور فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: ایران با وجود کسب رتبه جهانی ۱۶ در تولید علم، در زمینه نوآوری رتبه ۶۱ دنیا را در سال ۲۰۱۹ به خود اختصاص داده است.

مجید ولدان روز یکشنبه در جشنواره ایتاپ(ایده تا پدیده) بسته بندی و بازاررسانی محصولات کشاورزی دزفول در معاونت آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول افزود: ایران در زمینه تولید علم در سال ۲۰۱۱ رتبه ۱۷ دنیا و اول منطقه و در سال ۲۰۱۷ رتبه ۱۶ دنیا را کسب کرد ولی از منظر نوآوری و تبدیل علم به ثروت یا محصول وضعیت ایده‌آلی ندارد.

مدیرکل دفتر امور فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی اظهارداشت: ایران در زمینه نوآوری در سال ۲۰۱۳ رتبه ۱۱۳، در سال ۲۰۱۴ رتبه ۱۲۰ و در سال ۲۰۱۹ رتبه ۶۱ دنیا را کسب کرده است.

وی افزود: ایران در سال ۲۰۱۸ در تولید علم رتبه ۱۶، در رقابت‌ پذیری محصولات رتبه ۸۰ و در نوآوری رتبه ۶۵ را کسب کرد البته این رتبه در سال ۲۰۱۹ بهبود یافت و به ۶۱ رسید.

ولدان دلیل اصلی تفاوت رتبه علمی و نوآوری ایران در دنیا را استفاده از روش نوآوری بسته عنوان کرد و گفت: معمولا در نوآوری بسته عده‌ای تحت عنوان استاد دانشگاه، دانشجو و عضو هیات علمی در دانشگاه‌ها، موسسه‌ ها و مراکز تحقیقاتی به تحقیق و پژوهش مشغول هستند و تلاش دارند نوآوری‌های خود را به بیرون منتقل کنند برای مثال در دانشگاه‌ها دفتر ارتباط صنعت با دانشگاه ایجاد می‌شود تا نتایج تحقیقات را به صنایع منتقل کند.

وی با اشاره به تغییر رویکرد نوآوری بسته به باز از سال ۲۰۰۳ افزود: این مراکز تحقیقاتی ایده‌های نو را از روش‌های مختلف از جمله جشنواره‌ها یا رویدادهای مشابه جشنواره ایتاپ پیدا می‌کنند و آنها را در آزمایشگاه‌های خود رشد می‌دهند.

مدیرکل دفتر امور فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی اظهارداشت: ایده‌های محققان در این روش هم درون مرکز تحقیقات و دانشگاه امکان فروش دارند و هم امکان بروز در بنگاه‌های اقتصادی دارند و می‌توانند با استفاده از زیرساخت دانشگاه یا مرکز تحقیقاتی رشد کنند.

وی افزود: با تغییر رویکرد از نوآوری بسته به باز به جای استفاده از ۵۰ محقق و عضو هیات علمی در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول، این مرکز می‌تواند از ظرفیت و تحقیقات بیش از ۱۰ هزار محقق استفاده کند.

کاهش ریسک و ضرر و زیان و تسریع در تحقق نوآوری از مزایای نوآوری باز

ولدان گفت: بخشی از این ایده‌ها با ورود به بنگاه وارد مرحله تحقیق و توسعه و مابقی وارد بازار می‌شوند اما در هر مرحله امکان ورود ایده به دانشگاه و مرکز تحقیقاتی را خواهند داشت.

وی افزود: نوآوری باز و بسته هر کدام مزایا و معایبی دارند اما دنیا به سمت نوآوری باز تغییر رویکرد داده است زیرا مزایایی نظیر تسریع در تحقق نوآوری، کاهش ریسک و ضرر و زیان و کاهش هزینه‌ها دارد.

مدیرکل دفتر امور فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با بیان اینکه محققی در روش نوآوری باز استخدام نمی‌شود، اظهارداشت: در این روش از خلاقیت و ایده فردی که با هزینه شخصی به محصول رسیده استفاده می‌شود.

وی با بیان اینکه ایده‌ ها در نوآوری باز از درون به بیرون و از بیرون به درون وارد می‌شوند، افزود: فعالیت شرکت‌ های دانش‌ بنیان نمونه‌ای از خارج کردن دانش، مهارت و ایده از درون به بیرون بوده و جشنواره ایتاپ نمونه‌ای از ورود ایده از بیرون به درون است.

مدیرکل دفتر امور فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با تاکید بر اینکه امروز روز پایانی جشنواره ایتاپ نیست بلکه روز شروع است، گفت: هنوز تا تبدیل ایده‌های ورودی به ثروت کار زیادی باقی مانده است.

وی افزود: ایده‌ها در مرکز رشد مستقر و از آنها حمایت همه جانبه می‌شود تا بتوانند مورد استفاده بخش خصوصی و دولتی قرار گیرند.

ایران در زمینه قوانین کسب و کار رتبه ۱۱۰ دنیا را دارد

ولدان با ارائه آماری درخصوص زیرساخت‌ های کسب و کار در ایران اظهارداشت: ایران از بین ۱۲۷ کشور در زمینه نهادسازی یعنی قوانین و مقررات کسب و کار رتبه ۱۱۰ دنیا، در زمینه سرمایه انسانی و تحقیقاتی رتبه ۴۵، در زمینه زیرساخت‌ها رتبه ۸۷، در زمینه پیچیدگی بازار رتبه ۱۰۶، درخصوص پیچیدگی کسب و کار رتبه ۱۰۸، در خروجی دانش و تکنولوژی رتبه ۴۱ و در خروجی خلاقانه رتبه ۵۹ دنیا را کسب کرده است.

وی با بیان اینکه ۲۵ درصد اشتغال کشور در بخش کشاورزی است، گفت: ۱۴ درصد تولید ناخالص ملی کشور در بخش کشاورزی اتفاق می‌افتد اما پنج درصد سرمایه‌گذاری کل کشور در این بخش است.

مدیرکل دفتر امور فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با آسیب شناسی این موضوع افزود: فرصت‌ های سرمایه‌ گذاری یا ایده‌های نو در بخش کشاورزی کمتر وارد می‌شوند لذا برگزاری جشنواره‌ هایی نظیر ایتاپ شرایط خوبی را برای ورود ایده‌های نو فراهم می‌کند.

سالانه ۱۴ میلیارد دلار ارز برای تامین کالاهای اساسی کشور از کشور خارج می‌شود

نماینده دزفول و عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز در این جشنواره با اشاره به ظرفیت‌های منابع طبیعی ایران گفت: برای تولید محصول حداقل ۲ برابر نیاز جمعیت کشور باید برنامه‌ریزی کنیم.

عباس پاپی زاده با بیان اینکه امروز در یک شرایط خاص اقتصادی هستیم، افزود: دولت در تامین اعتبارات دچار مشکل است و پیش بینی می‌شود مانند سال گذشته کسری بودجه ما قدری افزایش یابد.

وی با پیش‌بینی ۵۰۰ تا یکهزار میلیارد ریال کسری بودجه در سال آینده اظهارداشت: سالانه ۱۴ میلیارد دلار ارز برای تامین کالاهای اساسی از جمله برنج، ذرت، دانه‌های روغنی و غیره از کشور خارج می‌شود.

نماینده دزفول در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با خودکفایی در این محصولات و جلوگیری از خروج ارز می‌توان کسری بودجه را جبران کرد، افزود: در این شرایط لازم است به صادرات و صنایع تبدیلی و بسته‌بندی توجه ویژه‌ای شود.

وی درخصوص صادرات محصولات کشاورزی ایران به روسیه گفت: این محصولات بدلیل بسته‌بندی نامناسب و تاخیر در رسیدن محصول کیفیت خود را از دست می‌دهند حال آنکه کشور ترکیه محصولات خود را بدلیل بسته بندی مناسب با کیفیت بهتر به روسیه صادر می‌کند.

پاپی زاده افزود: کل مراودات کشاورزی ایران با روسیه حداکثر ۵۰ میلیون دلار است در حالیکه ترکیه ۱۰ میلیارد دلار در حوزه کشاورزی با روسیه مراودات دارد.

وی دلیل ناتوانی در تامین نیازهای کشورهای حوزه خلیج فارس را نیز ضعف در صنایع بسته بندی عنوان کرد و گفت: فرصت طلایی در بحث بازاررسانی داخلی و خارجی ایجاد شده و باید با ایده‌های نو از این فرصت استفاده کنیم.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با اشاره به تعطیلی کارخانه قند شوش بدلیل واردات گسترده قند و شکر در سال‌های ۸۳ و ۸۴ اظهارداشت: تعطیلی این کارخانه آسیب زیادی به زیرساخت‌های کشاورزی منطقه وارد کرد و کشاورزان زیادی از کشت چغندرقند به کشت محصولاتی نظیر پیاز، گوجه فرنگی، سبزیجات و صیفی‌جات روی آوردند و در نهایت با افت قیمت در این محصولات مواجه شدند.

وی افزود: قرادادهایی با کارخانه های قند کرمانشاه و اصفهان و دیگر مناطق امضا شد تا کشاورزان به سمت کشت چغندر بروند اما این بار نیز بدلیل بعد مسافت و هزینه حمل و نقل مشکلات دیگری ایجاد شد.

احداث ۲ کارخانه قند در دزفول و تبدیل این شهرستان به قطب صنایع تبدیلی

نماینده دزفول در مجلس شورای اسلامی گفت: برای نخستین بار در چند سال گذشته برنامه درازمدت در حوزه کشاورزی و صنایع تبدیلی تدوین شد تا دزفول در سال آینده به قطب صنایع تبدیلی کشور تبدیل شود.

وی دلیل ظرفیت‌های فراوان کشاورزی دزفول را وجود زنجیره به هم پیوسته کشاورزی از جمله صنایع تبدیلی و شبکه آبیاری عنوان کرد و افزود: ۲ کارخانه چغندر قند با ظرفیت ۳۰ هزار تن در دزفول در حال ساخت است که این شهرستان را به بزرگترین قطب صنایع تبدیلی کشور تبدیل می‌کنند.

پاپی زاده اظهارداشت: دزفول با اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری رهبر معظم انقلاب دیگر قطب کشاورزی نخواهد بود لذا باید به فکر صادرات محصولات و ایجاد صنایع تکمیلی در این شهرستان باشیم.

وی اخذ مجوز مرز هوایی در فرودگاه دزفول را زمینه‌ای برای جهش صادراتی در این شهرستان دانست و افزود: امید است با استفاده از ایده‌های جدید بتوانیم محصولات خود را به کشورهای اروپایی صادر کنیم.

جشنواره ایتاپ(ایده تا پدیده) بسته بندی و بازاررسانی محصولات کشاورزی دزفول روز یکشنبه در معاونت آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول برگزار شد.



خبرگزاری ایرنا