واردات مرغ تیر خلاصی به صنعت مرغداری کشور/کمبودی در عرضه مرغ شب عید نداریم

  • 1398/10/28
  • 673 بازدید

با توجه به پتانسیل بالای صنعت مرغداری و تولید ۴۰ درصدی مرغ، کمبودی در عرضه وجود ندارد که بخواهیم بخشی از نیاز کشور را از طریق واردات تامین کنیم.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، طبق روال همه ساله مرغداران از اوایل دی ماه واحدهای مرغداری خود را برای جوجه ریزی شب عید آماده می کنند که متاسفانه ازدیاد یکباره تولید برای خرید جوجه یک روزه التهاباتی در بازار ایجاد می کند که اگر مسئولان ستاد تنظیم بازار نظارت جدی بر قیمت نداشته باشند، بدون تردید استمرار این روند صنعت را با چالش جدی مواجه خواهد کرد.

بسیاری از مسئولان بر این باورند که با وجود پتانسیل بالای صنعت مرغداری و برنامه ریزی صورت گرفته مبنی بر جوجه ریزی ۱۴۰ میلیون قطعه در ایام پایانی سال، عرضه مرغ ۳۰ تا ۴۰ درصد بیش از نیاز کشور است که بدین ترتیب کمبودی در عرضه وجود ندارد که بخواهد بازار را دچار شوک قیمت کند تا مسئولان تنظیم بازار بخواهند بخشی از نیاز کشور را از طریق واردات تامین کنند.

اگرچه مسئولان ذی ربط در ماه های اخیر برای تنظیم بازار شب عید به دنبال واردات مرغ بودند، اما این مسئله با واکنش شدید تولید کنندگان روبرو شد چرا که به سبب مازاد تولید بر نیاز کشور، واردات می تواند تیر خلاصی به صنعت وارد کند.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین وضعیت جوجه ریزی بازار شب عید و عرضه مرغ در ایام‌پایانی سال با خبر شویم:

واردات مرغ تیر خلاصی به صنعت مرغداری کشور/ افزایش ۴۰ درصدی عرضه مرغ در ایام‌ پایانی سال

حبیب اسد‌الله نژاد نائب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی درباره آخرین وضعیت بازار مرغ شب عید اظهار کرد: بنابر برنامه‌ ریزی‌های صورت گرفته طی ماه‌ های دی و بهمن حدود ۱۴۰ میلیون قطعه جوجه‌ریزی در واحد‌های مرغداری صورت می‌گیرد در حالی که حداکثر نیاز کشور را ۱۲۵ میلیون قطعه تأمین می‌کند.

او افزود: با توجه به افزایش جوجه‌ ریزی مازاد بر نیاز کشور امیدواریم حجم تولید به گونه‌ای مدیریت شود که تولید کنندگان متضرر نشوند.

او ادامه داد: علی رقم آنکه طی ماه‌ های اخیر مسئولان تنظیم بازار تصمیماتی مبنی بر واردات مرغ به منظور تأمین ذخایر استراتژیک گرفته‌اند، اما متوجه تصمیم اشتباه خود شدند و به همین دلیل به سمت و سوی واردات نرفته‌اند.

نائب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی با انتقاد از نوسان قیمت جوجه یک روزه در بازار گفت: هم اکنون هر قطعه جوجه یک روزه با افزایش ۷۰۰ تومانی به ۴ هزار و ۴۰۰ تا ۴ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده که اگر نظارتی از سوی مسئولان تنظیم بازار صورت نگیرد بنابر پیش‌ بینی‌ ها قیمت از مرز ۵ هزار و ۴۰۰ تومان فراتر خواهد رفت که این امر در قیمت تمام شده تولید تأثیر بسزایی دارد.

اسد‌الله نژاد نرخ واقعی هر کیلو مرغ زنده را ۹ هزار و ۵۰۰ و مرغ آماده به طبخ را ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: بنابر قیمت‌ های فعلی تولید کنندگان به ازای فروش هر کیلو گوشت مرغ حداقل یک هزار و ۳۰۰ تومان زیان می‌کنند که اگر افزایش قیمت جوجه یک روزه در نرخ تمام شده تولید لحاظ شود زیان سنگینی متحمل مرغداران خواهد شد.

این مقام مسئول ادامه داد: با توجه به میزان جوجه‌ ریزی شب عید و مازاد عرضه مرغ بر نیاز کشور روز‌های خوبی برای تولید کنندگان متصور نمی‌شویم.

او با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه نهاده‌ های دامی وجود ندارد گفت: در حال حاضر ذرت و کنجاله سویا با اختلاف ناچیزی نسبت به نرخ مصوب در بازار عرضه می‌شود که از مسئولان ذیربط انتظار می‌رود با افزایش پیک مصرف در روز‌های آتی نظارت خود بر بازار را بیشتر کنند تا قیمت نهاده‌ ها در بازار افزایش نیابد یا کمبودی در عرضه رخ ندهد.

تولید گوشت مرغ در ایام پایانی سال ۴۰ درصد بالاتر از ظرفیت عادی کشور است / واردات گوشت مرغ تیر خلاصی به صنعت طیور

عظیم حجت عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی ، با انتقاد از روند کاهشی قیمت مرغ طی روز‌های اخیر در بازار گفت: هم اکنون قیمت هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۷ هزار و ۸۰۰ و مرغ آماده به طبخ در خرده‌فروشی‌ها ۱۲ هزار تومان است.

او افزایش عرضه و نبود تقاضا را عامل اصلی افت قیمت مرغ و زیان مرغداران در بازار اعلام کرد و افزود: با توجه به شرایط فعلی عرضه و تقاضا پیش‌ بینی می‌شود که قیمت‌ های فعلی تا پایان ماه در بازار به همین روال باشد و از ابتدای ماه هم زمان با واریز حقوق‌های کارگری و کارمندی این احتمال وجود دارد که رونق مجدد به بازار باز گردد.

حجت متوسط قیمت هر قطعه جوجه یک روزه را ۴ هزار تومان در بازار اعلام کرد و گفت: طبق روال همه ساله تقاضا از اواسط دی برای جوجه‌ ریزی شب عید افزایش می‌یابد که همین امر منجر به نوسانات قیمت می‌شود که اگر نظارت جدی بر بازار صورت نگیرد روند افزایش قیمت جوجه یک روزه در روز‌های آتی ادامه خواهد یافت.

عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی ادامه داد: در حال حاضر مرغداران از ناحیه قیمت تمام شده تولید و نرخ فروش با زیان چشمگیری مواجه هستند که این موضوع از دید مسئولان ستاد تنظیم بازار مقفول مانده است و چنانچه نظارتی بر بازار نهاده‌ های دامی اعم از ذرت، کنجاله سویا، جوجه یک روزه و یا تجدید نظر در نرخ مصوب صورت نگیرد بدون تردید بر زیان انباشته مرغداران افزوده خواهد شد چرا که در شرایط فعلی هر قطعه جوجه یک روزه یک هزار و ۵۰۰ تومان بالاتر از نرخ مصوب در بازار عرضه می‌شود که این امر ۷۰۰ تومان بر قیمت تمام شده تولید می‌افزاید.

حجت با تأکید بر لحاظ شدن نوسان نرخ جوجه یک روزه بر قیمت تمام شده تولید گفت: اگر مسئولان ستاد تنظیم بازار نرخ جدید جوجه یک روزه را بر قیمت مصوب مرغ لحاظ نکنند در بلند مدت صنعت با کاهش جدی مواجه خواهد شد چرا که همانند دیگر محصولات کشاورزی یارانه‌ای برای مرغ در نظر نگرفته‌ایم تا تولید کننده متحمل زیان نشود.

این مقام مسئول با بیان اینکه ماهانه ۱۷۰ تا ۱۸۰ هزار تن گوشت مرغ در کشور تولید می‌شود بیان کرد: بر این اساس خرید تضمینی سالیانه حداکثر ۱۰۰ هزار تنی مرغ از سوی شرکت پشتیبانی رقمی کمتر از تولید یک ماه مرغداران است که با این وجود نمی‌توان انتظار داشت که زیان مرغداران با خرید تضمینی در بخش مرتفع شود. این در حالی است که تداوم زیان برای صنعت سمی کشنده است.

عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی از افزایش جوجه‌ ریزی برای تنظیم بازار شب عید خبر داد و گفت: بنابر برنامه‌ ریزی‌های صورت گرفته در ماه‌ های پایانی سال ۱۳۰ تا ۱۴۰ میلیون قطعه جوجه‌ ریزی در واحد‌های مرغداری صورت می‌گیرد که در مقایسه با ماه‌ های عادی سال رقم بسیار قابل توجهی است.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه نیازی به واردات مرغ نداریم اظهار کرد: در شرایط فعلی تحریم که منابع ارزی برای کشور از اهمیت بالایی برخوردار است واردکنندگان تنها به سبب منافع خود به دنبال واردات هستند در حالی که این امر به قیمت نابودی صنعت طیور تمام می‌شود.

حجت ادامه داد: بنابر برنامه‌ ریزی صورت گرفته در دو ماه پایانی سال مبنی بر ۱۳۰ تا ۱۴۰ میلیون قطعه جوجه ریزی واحد‌های مرغداری با ضریب ۱۰ درصد تلفات رقمی حدود ۲۵۰ هزار تن مرغ در کشور تولید خواهد شد که این میزان ۳۵ تا ۴۰ درصد بالاتر از ظرفیت عادی است که بدین ترتیب با ازدیاد تقاضا برای خرید در ایام پایانی سال کمبودی بر عرضه نداریم که بخواهیم آن را از طریق واردات جبران کنیم.

او واردات گوشت مرغ را تیر خلاصی به صنعت طیور اعلام کرد و گفت: با توجه به رشد قابل توجه جوجه‌ ریزی در واحد‌های مرغداری نه تنها کمبودی در عرضه مرغ در ایام پایانی سال نداریم بلکه نگرانی اصلی ما این است که مرغداران با این میزان تولید متحمل زیان نشوند.

عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی با تأکید بر افزایش قیمت مصوب مرغ مطابق با هزینه‌ های تولید گفت: با توجه به نوسان نرخ جوجه یک روزه در ایام پایانی سال ناشی از استقبال جوجه‌ ریزی از ارگان‌های نظارتی انتظار می‌رود که آن را بر قیمت تمام شده تولید لحاظ کنند یا بازار مرغ را تابع مکانیزم عرضه تقاضا واگذار کنند و اینگونه نباشد که ظرف ۴۵ روز آینده که مرغ‌های تولید به بازار عرضه می‌شود از فروش با قیمت بالاتر از نرخ مصوب فعلی امتناع کنند و توجهی به مکانیزم تقاضا نداشته باشد.



باشگاه خبرنگاران جوان