صادرات زرشک خراسان جنوبی کاهش یافت
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند گفت: در چهار ماه نخست امسال ۱۹۰ تن صادرات زرشک خراسان جنوبی را داشتیم که این حجم از صادرات نسبت به ۲۲ هزار تن تولید این محصول در استان رقم بسیار ناچیزی است.
محسن احتشام رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند در چهارمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان در سال جاری که به ریاست استاندار خراسان جنوبی در اتاق بازرگانی بیرجند برگزار شد، اظهارکرد: ۳۶ هزار خانوار در خراسان جنوبی از محل تولید زرشک امرار و معاش میکنند و ۹۸ درصد تولید زرشک ایران در این استان است.
مقام مسئول افزود: سالانه ۲۲ هزار تن زرشک خشک در خراسان جنوبی تولید میشود اما متاسفانه رقم صادرات این محصول بسیار ناچیز است، به عنوان مثال سال ۱۳۹۶ حدود ۴۸۰ تن صادرات زرشک در کشور داشتیم که سال گذشته این مقدار به ۳۲۰ تن کاهش یافته است.
احتشام گفت: مشکل اصلی که امروز کشاورزان زرشکار خراسان جنوبی درگیر آن هستند به دلیل نبود صادرات یا صادرات ناچیز آن است. و در اتاق بازرگانی بیرجند اقدامات خوبی برای معرفی محصول زرشک انجام شده که در افزایش صادرات محصول تاثیرگذار بوده چرا که قبل از سال ۹۵ صادرات این محصول سالانه کمتر از ۱۰۰ تن بوده است.
وی یادآور شد: برای معرفی زرشک در سطح جهان سایت تخصصی طراحی کردیم همچنین بروشور تخصصی به زبان انگلیسی را تهیه و به تمامی سفارتخانهها ارسال کردیم و در تمامی نمایشگاههای بینالمللی حضور فعالی برای معرفی این محصول داشتیم اما نتوانست رقم صادرات را به صورت چشمگیر افزایش دهد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند اذعان کرد: در حال حاضر حجم زیادی از زرشک سال گذشته روی دست کشاورزان باقی مانده و به فروش نرسیده است، از طرفی فصل محصول جدید هم فرا میرسد که این موضوع مشکل کشاورزان را دو چندان میکند. و شیوع کرونا و تعطیلی بسیاری از تالارها و رستورانها هم در کاهش قیمت و مصرف زرشک تاثیرگذار بوده است.
وی عنوان کرد: ما در اتاق بازرگانی خواهان ساماندهی بازار محصولات استراتژیک خراسان جنوبی از جمله زرشک، زعفران و عناب هستیم، از طرفی باید برای بازاریابی محصولات کشاورزی برنامهریزی به موقع داشته باشیم.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند با تاکید بر اینکه باید برای بازاریابی محصولات استراتژیک خراسان جنوبی راهکارهای عملیاتی ارائه و اجرایی شود گفت: باید صادرکنندگان و سرمایهگذارانی که در زمینه محصولات استراتژیک استان سرمایهگذاری میکنند، مورد حمایت قرار گیرند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم در این نشست بیان کرد: محصول زرشک یکی از محصولات استراتژیک و دارای ارزش افزوده بالایی در بخش کشاورزی استان است.
غلامرضا قوسی افزود: در مناطقی که زرشک وجود دارد، مهاجرت کمتری داشتیم چرا که این محصول تا حدودی درآمد خانوارهای روستایی را تامین کرده است.
وی با تاکید بر اینکه کرونا مشکلاتی را در بازار فروش محصول زرشک ایجاد کرده است گفت: در حال حاضر محصول زرشک متناسب با هزینههای تولید آن خریداری نمیشود و کشاورزان متضرر میشوند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهار داشت: در زمینه محصول زرشک تبلیغات و اطلاعرسانی لازم در بازار داخلی و خارجی انجام نشده و این محصول از جمله محصولات لوکس کشاورزی محسوب میشود.
وی گفت: محصول زرشک و عناب خراسان جنوبی در بازارهای جهانی ناشناخته است که باید روی تبلیغات و بازاریابی این محصولات بیش از گذشته تلاش شود و مجموعه جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم در این زمینه آمادگی همکاری لازم را برای همکاری با بخش خصوصی دارد.