پانزدهمین اجلاس جهانی کنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل متحد آغاز شد
پانزدهمین اجلاس جهانی کنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل متحد با حضور ایران و سایر کشورهای عضو به منظور بررسی و تدوین سند راهبردی تنوع زیستی برای سال ۲۰۳۰ به صورت مجازی از دیروز آغاز به کار کرد.
پانزدهمین اجلاس جهانی کنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل متحد با حضور ایران و سایر کشورهای عضو به منظور بررسی و تدوین سند راهبردی تنوع زیستی برای سال ۲۰۳۰ به صورت مجازی ازدیروز آغاز به کار کرد.
به گزارش این دور از اجلاس جهانی کشورهای عضو کنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل متحد به علت پاندمی کرونا با یک سال تأخیر و در دو بخش مجازی از ۱۹ تا ۲۳ مهرماه سال جاری و بخش حضوری در اردیبهشت ماه سال آینده برگزار میشود و ایران در هر دو بخش حضور فعالی خواهد داشت.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی و مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی در حاشیه نخستین روز از این اجلاس افزود: توقف زوال زیستی و احیای تنوع زیستی از بین رفته از اهداف اصلی این اجلاس برای تدوین چارچوب یا سند راهبردی جدید برای سال ۲۰۳۰ است.
اسکندر زند با بیان این که این اجلاس هر دو سال یکبار برگزار و برنامه ۱۰ سال قبل ارزیابی و نسخه برنامه ۱۰ سال آینده در حوزه تنوع زیستی بررسی و به تصویب گذاشته میشود، بیان کرد: اهمیت این دور از اجلاس در این است که علاوه بر تدوین چارچوب برنامه ده سال آینده، رویکردها برای ۳۰ سال آینده نیز تعیین و تصویب خواهد شد.
وی اذعان کرد: با توجه به این که ارزیابی برنامه ۱۰ سال گذشته از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ وضعیت اسفباری را در مورد تنوع زیستی نشان میدهد، از این رو برنامه ۱۰ سال آینده را باید طوری برنامه ریزی کرد که حداقل روندهای تخریب تنوع زیستی متوقف و تنوع از دست رفته احیا و ترمیم شود.
زند، یکپارچگی اکوسیستمها حداقل به میزان ۱۵ درصد، کاهش حداقل ۱۰ برابری سرعت انقراض گونهها، کاهش ۵۰ درصدی خطر انقراض گونهها، حفظ تنوع ژنتیکی تمام گونهها تا ۹۰ درصد، حفظ و ارج نهادن به خدمات طبیعت به انسان از طریق افزایش حفاظت و بهره برداری پایدار از منابع تولید، تقسیم عادلانه و مساوات منافع ناشی از بهره برداری از منابع ژنتیکی و استفاده مجدد بخشی از آن برای حفاظت و بهره برداری پایدار از تنوع زیستی و حمایتهای مالی لازم برای اجرای سند راهبردی جدید را از اهداف کلان این اجلاس تا سال ۲۰۵۰ عنوان کرد.
وی گفت: در نسخه سند راهبردی جدید تعدادی شاخص برای سال ۲۰۳۰ تعیین شده که همه کشورها باید به آن برسند.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی و مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی احیای ۲۰ درصد اکوسیستمهای آسیب دیده، افزایش حداقل ۳۰ درصدی مناطق حفاظت شده، کاهش ۵۰ درصدی گونههای مهاجم، کاهش ۵۰ درصد آلودگیها، کاهش ۳۰ درصد آفت کشهای شیمیایی و پایدار کردن کشاورزی را از جمله این شاخصها برشمرد.
وی همچنین به دیگر شاخصهای تعیین شده در نسخه سند راهبردی جدید تنوع زیستی اشاره کرد و تصریح کرد: در این نسخه آمده کشورها باید تا سال ۲۰۳۰ علاوه بر حذف زبالههای پلاستیکی و جریان سازی تنوع زیستی در تمام امور به کاهش ۵۰ درصدی زباله دست یابند.
زند تاکید کرد: در نسخه سند راهبردی جدید، کاهش سالانه ۵۰۰ میلیارد دلار از مشوقهای مضر در کل جهان مانند مشوقهای مربوط به مصرف کودهای شیمیایی و سموم و همچنین تأمین مالی ۲۰۰ میلیارد دلار در سال برای اجرای برنامهها در راستای حفظ تنوع زیستی مطرح شده است.
وی بهره برداری بی رویه از منابع پایه مانند آب، خاک، جنگل و مراتع، تخریب زیستگاهها و تغییر کاربری اراضی را از عوامل مهم از بین رفتن تنوع زیستی در دنیا عنوان کرد.
در این اجلاس هیأت ایرانی متشکل از نمایندگان وزارت جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مراجع ملی ذیل کنوانسیون تنوع زیستی به سرپرستی اسکندر زند مشاور وزیر جهاد کشاورزی و مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی حضور دارند.