تولید سالانه ۱.۳ میلیون تن خرما در کشور/ ایران سومین تولیدکننده جهان
رییس انجمن ملی خرما ایران گفت: ایران با تولید سالانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن محصول خرما رتبه دوم تا سوم تولید کننده دنیا را داراست.
محسن رشیدفرخی رییس انجمن ملی خرما ایران، درباره وضعیت تولید و صادرات خرما در کشور اظهار کرد: البته ایران از لحاظ تنوع ارقام خرما نخستین رتبه را در جهان داراست که امتیاز مثبتی برای کشور ما در بین کشورهای تولیدکننده خرما به شمار میرود که هر نوع سلیقهای را پوشش میدهد.
وی اذعان داشت: در حال حاضر مصر با تولید ۱.۸ میلیون تن اولین تولیدکننده و عربستان سعودی، الجزایر، عراق، پاکستان و سودان در رتبههای سوم تا هفتم قرار دارند. البته به دلیل نزدیکی میزان تولید ایران و عربستان سعودی گاهاً سازمان فائو عربستان سعودی را رتبه دوم تولید خرما جهان معرفی میکند.
مقام مسئول، با بیان اینکه میزان تولید خرما کشور نسبت به سال گذشته یکسان بوده و تغییر چندانی نداشته است بیان کرد: امسال با توجه به شرایط آب و هوایی و تغییرات اقلیمی در برخی نقاط کشور افت محصول و البته در برخی نقاط کشور نیز افزایش محصول داشتیم به طوری که برآورد می شود در مجموع یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن محصول خرما در سطح ۲۵۰ هزار هکتار از نخلستانهای کشور تولید شود که رقم قابلتوجهی است.
دستیابی به صادرات ۴۰۰ میلیون دلاری خرما در سالجاری
رشید فرخی عنوان کرد: با توجه به میزان تولید و رفع برخی مشکلات صادراتی و کاهش میزان عوارض و تعرفهها، امسال ارزش صادراتی از این محصول حدود ۴۰۰ میلیون دلار برآورد شده است که در بحث صادرات سالانه بهطور متوسط ۲۵ تا ۳۰ درصد محصول خرما کشور صادر میشود.
به گفته وی، سال گذشته ۳۰۰ هزار تن خرما به ارزش ۳۵۰ میلیون دلار به کشورهای هدف صادر شده بود.
رییس انجمن ملی خرما ایران یادآور شد: طبق آمارها ۱۲ استان کشور دارای نخیلات هستند که از این تعداد ۶ استان شامل بوشهر، کرمان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، فارس و خوزستان عمده تولیدکننده خرمای کشور به شمار میروند که تولید اقتصادی دارند. بهدلیل بروز و شیوع آفت سوسک سرخرطومی حنایی افت تولید در برخی استانهای خرماخیز کشور داشتهایم که ادامه این روند خطرناک است.
و اکنون خرما مضافتی در کرمان، خرما کبکاب و زاهدی در بوشهر و فارس، خرما پیارم در استان هرمزگان، خرما کلیته در سیستان و بلوچستان تولید میشوند که عمده ارقام خرمای ایران اقتصادی و تجاری هستند.
سرانه مصرف خرما کشور بیش از ۷ کیلوگرم
رشید فرخی خاطر نشان کرد: طبق آمارها، سرانه مصرف خرما کشور ۷ کیلو و ۲۰۰ گرم است که در برخی استانهای کشور سرانه مصرف یک کیلوگرم و در برخی استانهای جنوبی کشور ۳۰ کیلوگرم است.
وی درباره قیمت خرما ذکر کرد: قیمت خرما برحسب کیفیت و درجهبندی و نوع رقم در مجموع بین ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش داشته است که خیلی پایینتر از نرخ تورم است و همین امر باعث دلسردی تولیدکنندگان شده است این درحالی است که اقتصاد مردم جنوب کشور بسیار وابسته به اقتصاد خرما است هرکجا دچار کمبود برداشت میشویم، تبعات اجتماعی دارد که باید توجه ویژهای به این بخش صورت گیرد. البته دولت در ماه مبارک رمضان برای محصول خرما قیمتگذاری انجام میدهد تا مصرفکنندگان دچار مشکل نشوند اما در واقعیت تعیینکننده قیمت خرما، عرضه و تقاضاست.
خبرگزاری ایرنا
|