واردات برنج موجب تعدیل قیمت‌ ها می‌شود/ کاهش ۲۰ درصدی واردات

  • 1403/05/29
  • 97 بازدید

سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج گفت: نیاز برنج کشور بین ۳ میلیون و ۱۵۰ هزار تا ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تن متغیر است و واردات منجر به تعدیل قیمت در بازار این محصول پرمصرف داخلی می‌شود.

رصد بازار کالاهای اساسی در هفته چهارم فروردین ۱۴۰۳ نشان داد موجودی برنج‌های خارجی روند کاهشی دارد. نرخ برنج ایرانی نیز افزایش یافته و برنج هاشمی از هر کیلوگرم ۸۸ هزار تومان در هفته نخست فروردین به ۱۲۰ هزار تومان در هفته پایانی این ماه رسید. همچنین هر کیلوگرم برنج طارم ۱۱۰، فجر ۱۰۰ و شمشیری ۹۰ هزار تومان شد.


دو سال قبل افزایش چشمگیر برنج ایرانی سبب شد تا با واردات برنج خارجی توازن قیمتی برقرار شود اما ۶۰ درصد محصولات داخلی در انبارها دپو شدند. مدیریت کالاهای اساسی از تولید تا بازار از حساسیت زیادی برخوردار است و پس از سال‌ها، برآیندها نشان می‌دهد همچنان در این بخش ضعف‌های بنیادین وجود دارد.


اما بازار برنج که در دو سال اخیر با حجم زیادی از برنج‌های خارجی مواجه بود و به دلیل جهش قیمت برنج ایرانی و کاهش قدرت خرید مردم موجب رکود بازار محصولات داخلی شده بود امسال کاهش بسیاری دارد.


کمتر فروشگاه زنجیره‌ای، برنج هندی یا پاکستانی داشته باشد یا خبری از برنج‌های ارزان قیمت تایلندی و تایوانی در فروشگاه‌ها نیست.


سال گذشته که برنج شمشیری هر کیلو گرم بین ۵۵ تا ۶۰ هزار تومان عرضه می‌شد امسال به حدود ۹۰ هزار تومان رسید در حالی که برنج هاشمی به عنوان گران‌ترین برنج داخلی سال گذشته، به مبلغ ۸۸ هزار تومان هم خرید و فروش می‌شد.


سرانه مصرف برنج در کشور


مجیدرضا خاکی، سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج درباره حجم واردات برنج بیان کرد: سرانه مصرف برنج در کشور بر اساس منابع مختلف عددهای متفاوتی از ۳۵ تا ۴۲ کیلو گرم اعلام می‌شود.


مقام مسئول اذعان داشت: بر اساس گزارش‌های مرکز آمار ایران این عدد ۳۵ کیلو گرم برای هر ایرانی است؛ اما آمار ۲۰۲۳ فائو این عدد را ۴۰ و وزارت صنعت، معدن و تجارت ۴۲ کیلو گرم اعلام می‌کنند.


خاکی تصریح کرد: اگر جمعیت ایران ۹۰ میلیون نفر در نظر گرفته شود نیاز برنج کشور بین ۳ میلیون و ۱۵۰ هزار تن تا ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تن متغیر است. از سوی دیگر میانگین بلندمدت تولید برنج در کشور حدود ۲ میلیون تن بوده که بسته به شرایط اقلیمی و میزان بارش و با توجه به وضعیت منابع آبی و خاکی کشور، این عدد ممکن است در یک سال بیشتر و در سال دیگر کمتر باشد.


بنا بر این گزارش به طور میانگین یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن نیاز کشور برای تنظیم بازار به واردات برنج است.




خبرگزاری مهر