مصرف آبزیان انتخاب راهبردی برای سفره ایرانی

  • 1404/05/16
  • 140 بازدید

بیش از 70 درصد آب مصرفی ایران در بخش کشاورزی استفاده می‌شود که اگر تنها 20 درصد آن با روش های بهره‌وری و استفاده صحیح برای تولید با کیفیت تر و کم هزینه تر، صرفه جویی شود، معادل کل مصرف آب شرب کشور در سال خواهد بود.

ستار صحیحی  رئیس گروه توسعه بازار و تجارت آبزیان سازمان شیلات ایران، با اشاره به بحران منابع آبی کشور، اظهار کرد: تأمین پایدار پروتئین در ایران نیازمند تغییر جهت به‌سوی منابع کم‌ آب‌بر و سالم‌تر است و با توجه به ظرفیت‌های گسترده آبزی‌پروری در کشور، با هدف افزایش مصرف داخلی آبزیان، اصلاح فرهنگ تغذیه‌ای و تقویت زنجیره ارزش آبزیان و بازار در دستور کار سازمان شیلات ایران قرار گرفته است.


تغییر جهت سفره ایرانی؛ از مرغ و گوشت قرمز به آبزیان


صحیحی با اشاره به فاصله مصرف آبزیان با سایر منابع پروتئینی بیان کرد: مصرف سرانه آبزیان در ایران از حدود یک کیلوگرم در سال ۱۳۵۷ به بیش از ۱۴ کیلوگرم در سال 1404 رسیده است؛ با این حال، هنوز با میانگین جهانی که حدود 21 کیلوگرم است، فاصله زیادی داریم.


وی اذعان داشت:  سازمان شیلات هدف‌گذاری کرده تا در پایان برنامه پنج‌ساله جدید، مصرف سرانه را به حدود ۱۸ کیلوگرم برساند. این هدف نیازمند افزایش تولید، اصلاح فرهنگ مصرف، و توسعه زیرساخت‌های توزیع و فرآوری است.


روش‌های تغییر ذائقه و فرهنگ مصرف آبزیان


مقام مسئول، با تأکید بر زمان‌بر بودن تغییر ذائقه عمومی، یادآور شد: مردم در مناطق غیرساحلی کمتر به طعم ماهی عادت دارند و اغلب گوشت قرمز یا مرغ را ترجیح می‌دهند. برای اصلاح این روند، سازمان شیلات توسط بخش خصوصی اقدام به تولید محصولاتی مانند کوبیده ماهی و فرآورده های آماده مصرف مانند سوخاری ها و انواع کنسرو ها و ... کرده که با ذائقه سنتی و رایج مردم هماهنگ‌تر است.


و این محصولات در نمایشگاه‌ها با استقبال خوبی مواجه شده‌اند و مرکز فرآوری بندر انزلی نیز در حال تولید صنعتی غذاهای دریایی متنوع است؛ همچنین همکاری‌هایی با آموزش‌وپرورش در حال انجام است تا آموزش نیروی ماهر آبزی پروری و فرآوری و نیز مصرف آبزیان در کتاب‌های درسی گنجانده شود و فرهنگ تغذیه‌ای از سنین پایین اصلاح شود.


در پاسخ به دغدغه‌های بهداشتی درباره گوشت‌های منجمد، صحیحی توضیح داد: که امروزه با استفاده از تونل‌های انجماد صنعتی و تکنولوژی‌های نوین انجماد و بسته بندی ، کیفیت و سلامت محصولات حفظ می‌شود و باورهای قدیمی درباره گوشت یخی دیگر مصداق نداشته و باید با اطلاع‌رسانی و آموزش عمومی اصلاح شود.




خبرگزاری ایانا