خود کفایی گندم محقق می شود یا خیر؟

  • 1395/02/26
  • 1056 بازدید

هرچند به گفته مسئولان نمی شود درهای کشور را به روی دنیا بست اما نباید فراموش کرد که جولان واردات کالاهای رنگارنگ آن هم بدون حساب و کتاب کمر تولید ملی را خم می کند.

با توجه شرایط آب و هوایی ،ایران می تواند از هر گونه وابستگی و واردات محصولات کشاورزی بی نیاز باشد چرا که کشور در سال 83 با تلاش کشاورزان و همت مسئولان جشن خود کفایی گندم را برپا کرد، اما این روند دیری نپایید و در پایان فعالیت دولت نهم مجددا نیاز به واردات این محصول استراتژیک احساس شد و دروازه های کشور به روی گندم بیگانگان باز شد.

بر همین اساس واردات گندم طی سال های اخیر به گندم تولیدی نیشخند می زد اما از سال گذشته وزیر جهاد کشاورزی نوید خود کفایی تولید و مممنوعیت واردات این محصول را اعلام کرده است.

هر چند که در سال 94 هم واردات به 1.5 میلیون تن در مقایسه با سال 93 تقلیل یافت ،اما حدود 1.5 الی 2 میلیون تن گندم از کشور روسیه، قزاقستان و... به کشور وارد شده ؛که امسال به گفته مسئولان و با توجه به ذخایر مناسب و پیش بینی خرید 8 میلیون تنی گندم ، واردات این محصول به کشور منتفی شده است.

هرچند به گفته کارشناسان اقتصادی نمی شود درهای کشور را به روی دنیا بست اما نباید فراموش کرد که جولان واردات کالاهای رنگارنگ آن هم بدون حساب و کتاب کمر تولید ملی را خم می کند.

حال دراین میان مسئولان نظرات مختلفی درخصوص واردات گندم ارائه می دهند چرا که برخی آنها معتقدند واردات با تعرفه و مصرف آن در صنایع و صادرات آن کالاها فی نفسه بد نیست.

اسماعیل اسفندیاری پور مشاور وزیر جهاد کشاورزی و مجری طرح گندم در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه امسال در سطح 6 میلیون هکتار، گندم کشت می شود؛ گفت: امسال دو میلیون و 200 هزار هکتار گندم به روش آبی و 3 میلیون و 800 هزار هکتار گندم به روش دیم در کشور کشت شده است.

اسفندیاری پور با اشاره به اقدامات وزارت جهادکشاورزی در راستای تولید بیان کرد: این وزارت خانه در رابطه با افزایش تولید اقداماتی در راستای تهیه و تدارک نهاده ها انجام داده و بذور گواهی شده و کود شیمیایی مورد زراعت را به میزان کافی در اختیار کشاورزان قرار داده است.

مجری طرح گندم در ادامه یادآور شد: تجهیز و نوسازی اراضی و روش های نوین آبیاری در میزان تولید تاثیر بسزایی دارد و به همین خاطر معاونت آب و خاک به دنبال گسترش روشهای نوین آبیاری است، چرا که این امر علاوه بر بهره وری مطلوب آب، میزان تولید را 1 الی 1.5 تن افزایش می دهد.

وی با اشاره به هشدار آفت سن گندم و زنگ زرد بیان کرد: آفات، بیماری و علف های هرز سه عاملی است که همواره بایستی محصول در برابر آن حفاظت شود، به همین خاطر سازمان حفظ نباتات از اواسط دی ماه اقدام به کانون کوبی مبارزه با آفات خطرناکی همچون سن و رنگ زرد در مناطق مستعد کرده که خوشبختانه از این حیث تاکنون خسارتی به مزارع صورت نگرفته است.

مشاور وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: درسال جاری با توجه به تولید مناسب،بارش کافی باران و اعلام به موقع نرخ خرید تضمینی نیازی به واردات گندم نخواهیم داشت.

وی با اشاره به تاثیر ممنوعیت واردات در افزایش قیمت گندم گفت: با برآورد تولید گندم در مزارع ، پیش بینی خرید تضمینی گندم تا مرز 9 میلیون تن از کشاورزان و واردات حدود 2.5 میلیون تنی گندم و ذخایر خوب استراتژیک نیازی به واردات گندم نخواهیم داشت و لازم به ذکر است که این امر تاثیری در افزایش قیمت نخواهد داشت چرا که کل مصرف گندم بخش خبازی ها با قیمت نهاده دولت تعیین می شود.

همچنین قبادی کارشناس سرمایه گذاری گفت: واردات گندم فی نفسه با تعرفه مناسب و به شرط استفاده از آن در صنایع وابسته و صادرات فرآورده های گندم و آرد بد نیست.

وی با اشاره به واردات این محصول استراتژیک اظهار داشت: دولت در کنار واردات، همواره بایستی گندم را به نرخ مناسب از کشاورزان خریداری کند؛ ممنوعیت واردات الزاما به نفع تولید داخل نیست اما تا جایی که به بهره وری و تولید داخل لطمه وارد نشود.

قبادی بیان داشت: دولت با بررسی آنالیز قیمت های جهانی می تواند تعرفه ای مناسب برای واردات درنظر بگیرد تا در صورت نیاز و صادرات فرآورده های گندم ، واردات صورت گیرد.

در ادامه احمد کبیری رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛ بیان کرد: براساس آمارهای موجود طی سال های 93-94، میزان گندم خریداری شده از کشاوزان با 68 درصد رشد مواجه بوده و این امر بیانگر این است که تا رسیدن به مرز خود کفایی فاصله چندانی نداریم.

وی با اشاره به پایداری تولید گفت: در واقع لازم است که تولید گندم در کشور پایدار شود تا علاوه بر آسودگی خاطر کشاورزان نوسانات گذشته نیز در کشور تکرار نشود.

کبیری در ادامه یادآور شد: در برنامه ششم توسعه همواره می بایست بخش کشاورزی را به تولید علمی و مبتنی بر دانش ،سوق دهیم چرا که این امر تاثیر بسزایی در کمیت و کیفیت تولید دارد.

در همین راستا سید راضی نوری نائب رئیس دوم کمسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛ بیان کرد: با توجه به افزایش میزان تولید ممنوعیت واردات محصول استراتژیک گندم از سوی وزیر جهاد کشاورزی اعلام شده،که امیدواریم این امر در کشور ادامه یابد.

وی افزود: واردات گندم سمی برای مجموعه تولید داخل است و با توجه به اقتصاد مقاومتی بهتر است به سمت اقتصادی درون زا و برون گرا حرکت نماییم.

در سال های اخیر جولان واردات محصولات کشاورزی همچون گندم از جمله دغدغه کشاورزان زحمتکش کشورمان بوده، که خوشبختانه با افزایش تولید تا حدودی از نگرانی کشاورزان کاسته شده و امیدواریم با پایداری تولید و برنامه ریزی مناسب در راستای اقتصاد مقاومتی، در عرصه تولید به خود کفایی برسیم تا جلوی سیل واردات گرفته شود.



باشگاه خبرنگاران