رویکرد وزارت جهادکشاورزی ارتقای امنیت غذایی و رشد خوداتکایی است

  • 1396/12/23
  • 992 بازدید

وزیر جهادکشاورزی گفت: با وجود همه کمبودها در زمینه منابع آبی و مشکل خشکسالی این وزارتخانه برای ارتقای امنیت غذایی مردم و افزایش ضریب خود اتکایی در تولید محصولات کشاورزی تلاش کرده است.

وزیر جهادکشاورزی تاکید کرد: در این مدت برای تقویت بنیه اقتصادی و پایداری امنیت کشور از طریق ارتقای امنیت غذایی و افزایش ضریب خوداتکایی در محصولات راهبردی کشاورزی و غذایی، گسترش کشاورزی و تولید پایدار در حد توان خود سعی و تلاش کرده ام.

وی با تاکید بر اینکه اگر توفیقی در حوزه تولیدات کشاورزی به دست آمده، ناشی از تلاش زحمتکش ترین قشر جامعه و پیگیری و پشتیبانی دولت و مجلس بوده است، گفت: من کوچکترین سهمی را موفقیت ها نداشتم و البته مسئولیت نقایصی که در این حوزه وجود دارد، به من مربوط می شود.

حجتی اظهار داشت: برای ارتقای تولیدات کشاورزی، این وزارتخانه راهبردهای مندرج در قوانین بالادستی نظیر سیاست های کلی نظام، قانون برنامه ششم و اقتصاد مقاومتی را سرلوحه اقدام ها و برنامه های خود قرار داده و برنامه هایی را تنظیم و ابلاغ کرده است.

وی تاکید کرد: اساس نگاه ما این بوده که از ظرفیت های موجود بخش کشاورزی در کشور که مغفول مانده، با ارتقای بهره وری، استفاده کنیم زیرا با وجود همه محدودیت ها، کمبودها، بی آبی ها و خشکسالی ها همچنان ظرفیت های بسیاری برای بهبود تولیدات کشاورزی وجود دارد.

وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: در این مدت تلاش شده تا با استفاده از پتانسیل ها و ظرفیت های موجود، در دوره که خشکسالی شدیدی را تجربه می کردیم، دستاوردهای خوبی داشته باشیم.

وی بیان داشت: البته پتانسیل های کشور بیش از اینهاست، اما سعی داریم با ارتباط تنگاتنگ با مراکز بین المللی پژوهشی و استفاده از دانش روز جهان، به اهداف مورد نظر برسیم.

حجتی با اشاره به موارد مطرح شده از سوی استیضاح کنندگان، خاطرنشان کرد: ما هم معتقدیم که کشاورزان با توجه به محدودیت های اقلیمی، نارسایی ها و فقدان پشتیبانی هایی که به دلیل محدودیت های موجود بوده، در گرفتاری بسر می برند.

وی ادامه داد: وزارت جهادکشاورزی با درک ضرورت برنامه ریزی «از سفره تا مزرعه» و تامین نهاده های مورد نیاز کشاورزان و بهره برداران، با وجود آماده نبودن ساختار اداری بخش، مسئولیت سنگین اجرای قانون تمرکز وظایف را که به مدت 2 سال مسکوت مانده بود، از سال 92 آغاز کرد و تولید را به بازار گره زد.

** رشد مستمر بخش کشاورزی

وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: با وجود برخی موانع تولیدی و صادراتی، اما برپایه اعلام بانک مرکزی، در پنج سال گذشته بخش کشاورزی دارای رشد مستمر مثبت بوده و بطور متوسط چهار تا پنج درصد رشد داشته است.

وی گفت: تولید کشور در مدت یاد شده، از 97 میلیون تن به 122 میلیون تن افزایش یافت که این مهم با وجود کاهش مصرف آب حاصل شد.

حجتی یادآوری کرد: واردات کشاورزی نیز در سال های گذشته با وجود افزایش حدود پنج میلیون نفری جمعیت کشور، با کاهش چهار تا پنج میلیون تنی مواجه شده است.

وی تصریح کرد: تراز تجاری غذا در کشور از منفی هشت میلیارد دلار در سال 92، به منفی 3.1 میلیارد دلار کاهش یافت و حدود پنج میلیارد دلار صرفه جویی ارزی در مصرف مواد غذایی بدست آمد.

این عضو کابینه دولت اضافه کرد: در زمینه ساخت شبکه های آبیاری و زهکشی، تجهیز و نوسازی در بخش کشاورزی، اجرای سیستم های نوین آبیاری، با کمک و حمایت های رهبر معظم انقلاب، دولت و نمایندگان مجلس، اقدام های خوبی انجام شده که موجب افتخار نظام است.

وی تاکید کرد: در هیچ یک از دوره های گذشته، در ارتباط با بحث مربوط به آب و خاک به میزانی که در پنج سال گذشته هزینه و اجرا شده، انجام نشده بود و با حمایت های مجلس در قانون بودجه، این کار تداوم یافته است که موجب افزایش تولید، بهبود معیشت کشاورزان و ارتقای بازدهی و بهره وری خواهد شد.

حجتی اظهار کرد: در پنج سال اخیر بیش از 700 هزار هکتار از اراضی کشاورزی به سیستم های نوین آبیاری مجهز شد و امسال با 285 هزار هکتار، رکوردشکنی شد.

وی یادآوری کرد: در این زمینه سه طرح عمده و ویژه 550 هزار هکتاری خوزستان (که 300 هزار هکتار آن در فاز نخست اجرایی شده و تا پایان امسال به اتمام می رسد و فاز دوم اجرایی آن از سال 97 آغاز می شود)، 240 هزار هکتاری استان های غرب و شمال غرب کشور (که 110 هزار هکتار آن اجرایی شده) و 46 هزار هکتاری سیستان و بلوچستان (که پاییز سال آینده به پایان می رسد)، تعریف و اجرایی شده است.

وزیر جهادکشاورزی همچینن از اجرای زهکشی در 30 هزار هکتار از اراضی شالیزاری استان های مازندران و گیلان در سال های گذشته خبر داد که مزایایی همچون امکان اجرای 2 کِشته شدن اراضی، افزایش بهره وری، افزایش تولید، توسعه مکانیزاسیون و افزایش درآمد کشاورزان را به همراه خواهد داشت.

وی همچنین از اجرای احیای قنوات به طول هزار و 400 کیلومتر در سال های گذشته با وجود کمبود منابع و اعتبارات خبر داد.
ادامه دارد...

از مهمترین اقدامات حجتی در دوران حضورش در وزارت جهادکشاوری خودکفایی در گندم بوده است که این موفقیت را برای دومین بار در دولت یازدهم تکرار کرد.

وی برای اجرای طرح افزایش تولید، دولت قیمت خرید تضمینی گندم را افزایش داد تا عامل افزایش تولید گندم باشد. با اجرای این طرح، تولید گندم با 73 درصد رشد از 8 میلیون به 14 میلیون تن رسید و واردات بیش از 6٫4 میلیون تن گندم در سال به صفر رسید و خودکفایی در تولید این محصول اساسی حاصل شد.

از دیگر اقدامات حجتی را می توان تولید شکر و کاشت چغندر قند و نیشکر در کشور را نام برد. با اقدامات حجتی در دولت یازدهم پیش بینی خودکفایی در شکر و مواد غذایی قوت گرفته و به مرز 80 درصد رسیده است.

از آغاز برداشت گندم در سال 96 تا کنون 8 میلیون و 27 هزار تن گندم مازاد از کشاورزان خریداری شده که این میزان امکان صادرات این محصول را به کشورهای متقاضی فراهم کرده است.



خبرگزاری ایرنا