قیمت گندم نانواییها تغییری نکرد/ نان گران نمیشود؟
طی سه سال گذشته قیمت نان افزایش پیدا نکرده و مقرر شد تا درباره آن بعد از ماه رمضان تصمیمگیری شود، دولت قیمت گندم برای نانواییها را تغییری نداد که به نظر میرسد تصمیمی برای تغییر قیمت نان نیز ندارد.
از سال ۱۳۹۳ تاکنون قیمت نان هیچ تغییری نداشته و حتی سال گذشته اوایل آذرماه که ستاد تنظیم بازار نرخ نان را نسبت به سالهای قبلش افزایش داد، پس از چند روز با دستور رئیس جمهور این مصوبه لغو شد و به نانوایی ها اعلام شد که قیمت ها به قبل برگردد این نشان میداد که مسئولان دولت عزمی برای افزایش قیمت نان ندارند و میخواهند این کالای اساسی مردم با نوسان و گرانی مواجه نشود.
البته با این وجود، بسیاری از نانوایی ها به بهانه های مختلف از جمله افزودنیهایی مانند کنجد و ... قیمت نان پخت شده در واحد صنفی خودشان را گران تر کردند و به نظر می رسید کسی نیست که بر آنها و کارشان نظارت کند.
از ابتدای امسال نیز بحث افزایش قیمت نان مطرح شد اما بسیاری آن را در دستور کار دولت برای بعد از ماه رمضان اعلام کردند. در این زمینه یزدان سیف - معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران، مبنی بر اینکه چه تصمیمی برای قیمت نان گرفته می شود؟ گفت: تصمیم گیری برای قیمت نان در شورای ساماندهی گندم، آرد و نان مطرح شده و به نظر می رسد پس از ماه رمضان در مورد این مسئله تصمیم گیری خواهد شد.
وی افزود: قطعا تغییراتی در قیمت نان رخ می دهد اما ممکن است تصمیمات دیگری گرفته شود و افزایش قیمتی در این زمینه نداشته باشیم. به عنوان مثال ممکن است نوع نان، وزن نان یا قیمت گندم و آرد با تغییراتی مواجه شود که قیمت این محصول استراتژیک و قوت غالب مردم تغییر نکند. از سوی دیگر نیز احتمال دارد که قیمت نان افزایش یابد اما چیزی که به طور قطع می توان گفت این است که تصمیم گیری در این زمینه به بعد از ماه رمضان موکول شده است.
علی فاضلی - رئیس اتاق اصناف ایران نیز درباره وضعیت قیمت و کیفیت نان طی سالهای گذشته اینگونه توضیح داد که یک بنگاه صنفی هزینههای اضافی بیشتری روی دوشش نسبت به سال گذشته تحمیل شده است، چراکه به عنوان مثال سال قبل برای طرح ترافیک ۲.۵ میلیون تومان باید پرداخت می شد، اکنون برای تعرفههای جدید بیش از ۹ میلیون تومان باید پرداخت شود؛ بنابراین نباید انگشت اتهام را به سمت این بنگاهها برد.
وی افزود: باید همه موارد و عوامل موثر بر قیمت ها را در نظر گرفت. وقتی نرخ دستمزد و خدمات افزایش پیدا میکند چرا نباید اجازه داد که قیمت کالا و خدمات بیشتر شود. سوال اینجاست که چرا به عنوان مثال چهار سال است که قیمت نان تغییری نکرده و بر صاحبان این صنف فشار وارد میشود. همین عامل سبب میشود که کیفیت نان هم کاهش یابد.
از همه این اظهارات که بگذریم روز گذشته مصوبهای در هیات وزیران ابلاغ شد که به گونهای تکلیف همه را روشن کرد چرا که معاون اول رئیس جمهور درباره این مصوبه که قیمت فروش گندم نانوایی ها و صنف و صنعت را مشخص میکند، این گونه نوشت که "بر اساس مصوبه نهم خردادماه امسال به پیشنهاد وزارتخانه های جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت و به استناد اصل ۱۳۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده ۳۶ الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت قیمت فروش گندم موضوع یکی از بندهای تصویب نامه ۲۶ آبان ماه سال ۱۳۹۳ کماکان برای نانوایی های یارانهای به ازای هر کیلوگرم ۶۶۵۰ ریال و برای سایر متقاضیان از قرار هر کیلوگرم ۹۰۰۰ ریال (قیمت پایه عرضه در بورس کالا) تعیین میگردد. "
این مصوبه اخیر که به امضای اسحاق جهانگیری رسیده و به همه دستگاههای اجرایی نظارتی رونوشت شده است، نشان میدهد که دولت عزمی برای افزایش قیمت نان ندارد بنابراین دستگاه های نظارتی باید با حساسیت و دقت بیشتری روی نانوایی ها نظارت کنند تا شاهد تخلفات امروز برخی از آنها در زمینه افزایش خودسرانه قیمت نان نباشیم.