تغییر الگوی کشت راهی برای کاهش هدررفت آب در بخش کشاورزی

  • 1397/04/12
  • 595 بازدید

تغییر الگوی کشت می تواند نقش مهمی در جلوگیری از هدرفت آب در بخش کشاورزی داشته باشد که توجه زیادی در این باره صورت نگرفته است.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری میزان، با توجه به تغییر شرایط آب و هوای و بروز خشکسالی و کمبود بارش باران در کشور می‌طلبد تغییر در نگرش محصولات آب بر در بخش کشاورزی کشور ایجاد شود تا هم بخش کشاورزی دچار آسیب نشود و هم منابع آبی کشور که بیشتر آن در بخش کشاورزی مورد مصرف قرار می‌گیرد کمتر هدر رود.

بخش اعظمی از محصولات جالیزی که در کشور تولید می‌شود با مصرف بسیار زیاد آب همراه است بر اساس اعلام وزارت جهادکشاورزی سطح برداشت کل محصولات جالیزی - در سال زراعی ۹۵-۱۳۹۴، حـدود ۳۲۶ هـزار هکتـار برابـر بـا ۲.۷۷ درصد از سطح برداشت اراضی زراعی کشور به انواع محصولات جالیزی اختصاص داشـته اسـت، از ایـن مقـدار حـدود ۹۳.۷ درصد اراضی کشت آبی و ۶.۳ درصد بقیه اراضی کشت دیم بوده است.

از بین سطح برداشت محصولات جالیزی هندوانه با ۴۲.۳، خربزه با ۲۲.۷ و خیار با ۲۲.۲ درصد سه رتبه اول تـا سوم سطح محصولات جالیزی کشور هستند و سایر محصولات جالیزی جمعاً حدود ۱۲.۷ درصد از میزان سطح برداشـت این گروه محصولات را به خود اختصاص داده‌اند.

بیش از نیمی (۵۴.۸ درصد) از سطح برداشت محصولات جالیزی در پنج استان خراسان رضوی با ۱۶.۴، جنوب استان کرمان با ۱۱.۴، سیستان و بلوچستان و فارس با ۹.۲ و خوزستان با ۸.۶ درصد است.

بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی استان‌هایی که بیشترین میزان محصولات جالیزی را تولید می‌کنند جزو استان‌ هایی هستند که با بحران کم آبی مواجه هستند و میزان بارش در این استان‌ها بسیار پایین است و تولید محصولات جالیزی نیز به مصرف بیشتر آب در این استان‌ها و کمبود آن دامن می‌زند.

بر این اساس بهتر است مسئولان به سمت تغییر الگوی کشت حرکت کنند و از طرفی کشت بسیاری از محصولاتی که آب بر هستند را از فضای باز به سمت فضای گلخانه‌ای انتقال دهند تا مصرف آب برای تولید این محصولات کمتر شود.

در همین راستا محمدرضا اسکندری وزیر اسبق جهاد کشاورزی در گفت‌ وگو با خبرگزاری میزان، اظهار کرد: علی رغم اینکه مهمترین مساله برای بالا بردن بهره وری در تولید محصولات، داشتن الگوی کشت مناسب است، اما با گذشت سال‌ها در این زمینه تصمیم جدی اتخاذ نشده است.

وزیر اسبق جهاد کشاورزی گفت: تا زمانی که الگوی کشت به طور قانونی اجرایی نشود نمی‌توان مسائل و مشکلات مربوط به تولید محصولات کشاورزی را در زمینه عدم هماهنگی در تولید و عرضه حل کرد.

همچنین عباس کشاورز معاون زراعت وزارت جهادکشاورزی نیز در این باره گفته بود: الگوی کشت محصولات کشاورزی حدود دو سال و نیم است که تهیه و نقشه‌های پایه آن معین و در حال حاضر در مراحل نهایی ثبت قرار دارد.

کشاورز خاطرنشان کرده بود: کشت محصولات صیفی‌جات باید به گلخانه‌ها انتقال داده شود تا با مصرف آب کمتر، راندمان بالاتر تولید را داشته باشیم.

به گفته معاون زراعت وزارت جهادکشاورزی، کشت محصول هندوانه نیز باید با آبیاری میکرو انجام شود تا مصرف آب در تولید این محصول به حداقل برسد.

به گزارش میزان با توجه به اینکه موضوع آب از اهمیتی زیادی در کشور برخوردار است با سرمایه گذاری دولت در این زمینه می‌تواند کشاورزان را برای تغییر الگوی کشت ترغیب کند تا موجب کاهش هدررفت آب در بخش کشاورزی شود.



خبرگزاری میزان