مصرف نوشیدنی های غیر میوه ای عوارض دارد

  • 1397/04/13
  • 997 بازدید

کارشناس کنترل کیفیت مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: نوشیدنی های غیر میوه ای با عنوان نوشابه های گاز دار حاوی کافئین،گازکربن دی‌ اکسید ، اسید فسفریک، رنگ های خوراکی، مواد نگهدارنده و مقدار زیادی شکر است که مصرف آن برای افراد عوارض دارد.

حسین زارع بیدکی افزود: کافئین موجود در نوشابه ، فشار خون را افزایش می دهد و باعث می شود، گیرنده ‌های « ادنوزین» مغز با خواب آلودگی مبارزه کند و با افزایش تولید « دوپامین» مراکز لذت در مغز را فعال کند.

وی در ادامه توضیح داد: این امر موجب نوعی سرخوشی خفیف و بی نظمی در خواب می شود که از آن به عنوان نوعی اعتیاد و وابستگی در مصرف کنندگان یاد می شود.

وی اضافه کرد: این فرایند انگیزه مصرف مجدد را در بدن ما افزایش می دهد.

زارع بیدکی با بیان اینکه با مصرف نوشابه گازدار مقدار قابل توجهی اسید فسفریک درون آن به سرعت جذب بدن و وارد خون می شود، تصریح کرد: چون کلیه ها قادر به دفع سریع آن نیستند، فشار مضاعفی به کلیه ها وارد می شود.

کارشناس کنترل کیفیت مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی یزد اظهار کرد: اسید فسفریک همچنین باعث می شود کلسیم و منیزیم از استخوان ها خارج و درون خون جریان یابد که این امر باعث، بروز عوارض ناشی از کمبود کلسیم مانند پوکی استخوان ، تسریع در پوسیدگی دندان ها همچنین با رسوب کلسیم آزاد شده، در کلیه ها موجب تشکیل سنگ کلیه می شود.

زارع بیدکی یادآور شد: گازکربن دی‌اکسید موجود در نوشابه با آب ایجاد اسید بسیار ضعیف به نام اسیدکربنیک می کند که نسبت به سایر ترکبیات دارای عوارض کمتری بوده و مزه ترش ملایم دارد و نوعی احساس خاص و مطلوب از تماس آن با سطح زبان به وجود می آید، همچنین تا حدی به عنوان نگهدارنده عمل می کند.

وی در ادامه با بیان اینکه نوشابه های گاز دار به علت ماهیت اسیدی روند پوسیدگی دندان را تسریع می کند، افزود: یک قوطی نوشابه 250سی سی عموما حاوی 25 گرم شکر است.

کارشناس کنترل کیفیت مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی یزد در ادامه افزود: حداکثر مجاز مصرف 24 گرم شکر در شبانه روز است و مصرف مقدار بیشتر از آن بدون تردید ضمن افزایش قند خون منجر به تولید چربی توسط کبد شده ، چاقی و افزایش چربی خون را تشدید می کند و در نهایت میزان ابتلا به دیابت و فشار خون، بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد.

زارع بیدکی اظهار کرد: شیرینی تند ناشی از مقدار زیاد شکر موجود در این نوشابه ها به خاطر وجود اسید فسفریک ، محسوس نبوده و تا حد زیادی خنثی و تعدیل و مطبوع می‌شود.

وی با بیان اینکه این ترکیب توانایی حل دندان شیری کودک را در خود دارد و برای دندان‌های دایمی نیز مضر است، ادامه داد: تحقیقات متعدد نشان می دهد که نوشیدنی‌های شیرین بخصوص نوشابه های گاز دار عامل در مرگ ناشی از دیابت، بیماری‌های قلبی و سرطان محسوب می‌شود.

به گفته این کارشناس ،مالکان صنعت نوشابه ‌سازی اظهار می‌دارند، محصولات آنها در صورتی که به اندازه مصرف شوند، خطری ندارند، انجمن قلب آمریکا می‌ گوید، مصرف بیش از 3 قوطی 355 میلی لیتری نوشابه در هفته حتما به سلامتی فرد آسیب می زند.
وی بیان کرد: کارشناسان بهداشت و سلامت حداکثر مجاز نوشابه برای افرادی که دچار چاقی، قند، چربی و فشار خون نیستند را 2 لیوان در هفته بیان می کنند.

زارع بیدکی افزود: سرانه مصرف نوشابه‌ های گازدار برای هر ایرانی سالانه 42‌ لیتر است، در حالیکه استاندارد جهانی آن در سال 11‌ الی‌ 12 لیتر است افرادی که نوشابه مصرف می‌کنند معمولا مصرف آب میوه، شیر و حتی آب را کاهش می‌دهند و بدن خود را از ویتامین‌ ها و مواد معدنی و... که برای سلامتی بدن ضروری هستند محروم می‌ کنند.

وی یادآور شد: آنها دچار عوارضی از قیبل سکته، پوکی استخوان دیابت، سنگ کلیه و خرابی دندان می شوند.

وی اظهار کرد: لازم است با آموزش موثر و افزایش تنوع و کیفیت سایر نوشیدنی ها، حق انتخاب و تغییر الگوی مصرف را از نوشابه های گازدار به سوی نوشیدنی های مفید و سالم نظیر انواع نوشیدنی های لبنی، ماءالشعیر و آب میوه ها طبیعی بهبود بخشید.



بهداشت نیوز