ممنوعیت صادرات آرد به عراق ضربه بزرگی به صنایع آرد ایران وارد کرد
رئیس هیات مدیره کانون انجمن های صنایع غذایی ایران با اشاره به وقفه ایجاد شده در صادرات آرد به عراق تاکید کرد در صورتی که این وقفه جبران نشود ممکن است سهم خود از بازار بزرگ واردات آرد این کشور را از دست بدهیم.
محمدرضا مرتضوی در مورد صادرات آرد گفت: بعد از بخشنامه ممنوعیت صادرات آرد به عراق به این صنعت ضربه بزرگی وارد شد هر چند بعد از آن اصلاحیه داده شد اما چون کامل نبود نتوانست جلوی این ضربه را بگیرد.
وی اظهار داشت: امسال صادرات آرد رشد چشمیگری داشت به خصوص به عراق اما متاسفانه این مشکل به وجود آمد و الان تمام تلاش ما این است این وقفه را جبران کنیم. ما اگر نسبت به تعهداتمان مسوولیت نداشته باشیم بازارهای خود را از دست میدهیم که الان در عراق وضعیت ما به همین گونه است.
رئیس هیات مدیره کانون انجمن های صنایع غذایی ایران، افزود: سال گذشته 400 هزار تن صادرات آرد داشتیم و الان برنامه ریزی ما در این جهت است که گندم وارداتی که از روسیه و کشورهای شمالی داریم را تبدیل به آرد و آن را صادر کنیم و دست به ذخایر خودمان نزنیم.
وی افزود: توصیه من این است که از ذخایر نیمه مرغوب خود برای صادرات استفاده کنیم و بعد گندم مرغوب وارداتی را جایگزین کنیم البته بازرگانی دولتی این استراتژی را قبول ندارد.
مرتضوی در خصوص آخرین وضعیت واحدهای تولیدی گفت: تلاطمات ارزی و اینکه این اعتماد وجود نداشته باشد که ذخایر مالی خود را با همان فرض که قبلا فعالیت میکردیم بتوان دوباره احیا کرد به صنعت ضربه میزند.
وی گفت: مشکل بزرگ این است که کسی نیست به فعالان این تضمین را بدهد که در آینده قرار است ارز با چه قیمتی در اختیار صنعتگران قرار بگیرد ما اگر 100 واحد ریالی جنس بفروشیم و بعد بخواهیم آن را جایگزین کنیم با قیمت ارز امروز سرمایه ما به نصف کاهش پیدا میکند.
عضو هیات نمایندگان اتاق ایران تصریح کرد: قبلا نیز این شوک را تجربه کردیم زمانی که دلار از هزار تومان ناگهان سه هزار تومان شد ارزش داراییها و سرمایه در گردش تولیدیها به یک سوم کاهش پیدا کرد. این نگرانی الان هم وجود دارد و صنعتگران نگران هستند که نقدینگی ریالی نتواند تامین کننده مواد اولیه و ماشین آلات دلاری باشد و بتواند با همان ظرفیت گذشته کار کند.
مرتضوی با تاکید بر ضرورت افزایش تعامل بین تولید کننده و دولت گفت: ما اگر بپذیریم ارزش پولی ملی نصف شده باید راه جدیدی اتخاذ کنیم که بهترین راهحل این است که بگذارند با توجه به این کاهش سرمایه و نقدینگی قیمت را متناسب با افزایش قیمت ارز افزایش دهیم.
وی افزود: درست است که این عمل تورم زیادی به وجود خواهد آورد اما نمیتوان همه بار تصمیمات غلط در کشور را بر دوش تولید کننده انداخت.
وی گفت: اینکه تجارت کار خود را تعطیل میکند و بر روی خردهفروشی نیز نظارت آنچنانی وجود ندارد و هر کاری که دلشان میخواهد انجام میدهند. این وسط تولید کننده مجبور میشود ظرفیت خود را نصف کند. هر چند توصیه من این است که به هیچ عنوان کاهش ظرفیت نداشته باشند.
مرتضوی تصریح کرد:ما تحت فشار جنگ روانی در بخش اقتصاد هستیم. برای مقابله با آن باید وضعیت کشور را لخت و عریان به مردم توضیح بدهیم نه اینکه بگذاریم اطلاعات غلط در جامعه منتشر شود و دشمن از این وضعیت سوءاستفاده کند.
وی گفت: ما در صنعت مشکل داریم، ارزش داراییهای ریالی نصف شده است ممکن است ظرفیت تولید کارخانجات ما کاهش پیدا کند ولی اگر درست مدیریت کنیم و واقعبینانه راجع به موضوع صحبت کنیم فکر میکنم میتوانیم ضربات ناشی از این بحران را به حداقل برسانیم.
مرتضوی گفت: همزمان با سیاستمداران که طبق مدل خودشان مذاکره میکنند وظیفه ما این است که وقت بخریم و اجازه ندهیم کارگر ایرانی بیکار شود تا فشارها بر روی خانوادهها افزایش پیدا نکند.