موضوع آلودگی محصولات کشاورزی عمومیت ندارد
سخنگوی سازمان غذا و دارو اظهار کرد: متاسفانه بعضا مسائل به گونه ای جلوه داده می شود که انگار همه محصول پیاز یا سیب زمینی تولیدی کشور ممکن است از جهت وجود باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی غیر استاندارد یا خطرناک باشند.
کیانوش جهانپور گفت: به هر حال موضوع باقی مانده سموم، باید در سازمان های مختلف به صورت بین بخشی پیگیری شود به همین دلیل کمیته مشترکی در این خصوص شامل وزارت جهاد کشاورزی، سازمان غذا و دارو و نهادهای دیگر تشکیل شده است.
وی با اشاره به مشکلات زیرساختی برای حل این موضوع گفت: برای شناسایی مزارع و زمین هایی که این محصولات در آن ها کشت می شود مشکلات زیرساختی وجود دارد چون زمین های زراعی و محصولات متنوع کشاورزی در ایران شناسه گذاری نشده و دقیقا مشخص نیست که محصول از کدام مزارع است و روش کشت و دفع سموم یا زمان استفاده از سموم و انواع کودهای شیمیایی مشخص نیست و این موضوع هم فراتر از سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت است و نیازمند عزم ملی است، سازمان غذا و دارو از مدت ها پیش بحث تدوین سند ایمنی غذا را در دستور کار قرار داده است و پیش نویس آن نیز از سوی سازمان تهیه شده است.
وی تاکید کرد: نظارت بر سلامت و ایمنی غذا باید از مزرعه تا سفره و بر تمام حلقه های زنجیره تولید صورت گیرد و صرفا در حوزه واردات مواد خام یا نظارت بر تولید و عرضه فرآورده های غذایی در صنایع و واحدهای صنفی که کارویژه وزارت بهداشت است، کفایت نمی کند .از این رو نیازمند توسعه زیرساخت ها ، شناسه گذاری کلیه اراضی و محصولات کشاورزی تولیدی آنها، تدوین و اجرایی شدن سند ایمنی غذا، ایجاد و تعیین نهادی متمرکز برای هدایت و فرماندهی این موضوع ، همکاری بین بخشی در این زمینه هستیم . فرایندی که وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو با تشخیص ضرورت آن، گام های لازم در جهت آن را برداشته اند. به این ترتیب محصولات و تولید کننده هایی که ممکن است باقیمانده سموم در آنها فراتر از استاندارد باشد یا مشکلی داشته باشد شناسایی می شود و نظارت و اصلاح موارد امکانپذیر خواهد شد.
جهانپور گفت: ما معتقدیم نظارت فعلی وزارت بهداشت بر فراورده های غذایی یا واحدهای ارائه دهنده مواد غذایی در جای خود، نظارت نسبتا کاملی است اما این نظارت حدود 25 درصد زنجیره و مواد غذایی را شامل می شود و مواردی که به حوزه کشاورزی ، توزیع محصولات کشاورزی ،نحوه کشت و نحوه استفاده از سموم دفع آفات و کودهای شیمیایی بر می گردد هنوز مشخص نیست.
وی تصریح کرد: سازمان غذا و دارو به طور مکرر و مستمر در استان های مختلف مواد غذایی را مورد آزمایش قرار می دهد و خوشبختانه مواردی که نشان بدهد محصولات کشاورزی ما از جهت باقی مانده سموم و موادی مثل نیترات ها خطرناک است نسبت به کل محصولات تولیدی در کشور رقم بالایی نیست.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد با تصویب سند ایمنی غذا در سطوح کلان، همه دستگاهها و عوامل درگیر در تولید و عرضه غذا، با وحدت رویه ، نظارت بر ایمنی و سلامت مواد غذایی از مزرعه تا سفره در کشور محقق شود.