هنگام تهیه فراورده های لبنی سنتی به چه نکاتی توجه کنیم؟
دکتر معمارزاده، کارشناس معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در مصاحبه با رادیو استانی جهانبین، نکات مهم و ضروری در تهیه فراورده های لبنی سنتی را برشمرد.
به گزارش ایفدانا به نقل از روابط عمومی معاونت غذا و داروی شهرکرد، خانم دکتر معمارزاده، کارشناس آزمایشگاه کنترل مواد غذایی معاونت غذا و دارو در مصاحبه نکات لازم در خصوص تهیه فراورده های لبنی سنتی را برشمرد. وی مهمترین نکته در تهیه فراورده های لبنی سنتی را رعایت اصول بهداشتی در کلیه مراحل تولید عنوان کرد و افزود: این مواد به دلیل حساسیت در برابر فساد باید در ظروف کاملا بهداشتی تهیه شده ودر دمای یخچال (۲ تا ۸ درجه) نگهداری شوند.
این کارشناس معاونت غذا و دارو گفت: رنگ طبیعی شیر خام سفید و کمی متمایل به زرد است و در صورت تغییر رنگ به صورتی امکان وجود خون در شیر که گاها ناشی از بیماری ورم پستان دام است وجود دارد.
معمارزاده سلامت فراورده های لبنی را در ارتباط مستقیم با سلامت دام دانست و ادامه داد: علاوه بر اینکه دام باید شناسنامه سلامت داشته و تحت نظارت سازمان دامپزشکی باشد، وضعیت محل نگهداری دام نیز باید به لحاظ بهداشتی مورد تایید باشد. خانم معمار زاده در ادامه این گفتگو به مخاطرات ناشی از مصرف فراورده های لبنی آلوده اشاره کرد و گفت: به دلیل بافت شیر و وجود مواد مغذی فراوان، این فراورده بستر مناسبی برای رشد و تکثیر انواع عوامل بیماریزاست که از انواع شاخص این عوامل میکروبی به باکتریهای عامل تب مالت و سل اشاره کرد.
معمارزاده گفت: ساده ترین روش حذف عوامل بیماریزا جوشاندن شیر به مدت یک دقیقه (از زمان به جوش آمدن) است ولیکن جوشاندن بیش از حد هم میتواند باعث از بین رفتن مواد مغذی مانند ویتامینها و پروتئین ها شود. این کارشناس مواد غذایی تاکید کرد: فراورده های لبنی سنتی مانند پنیر های محلی که در تولید آنها از شیر خام نجوشیده استفاده می شود عامل اصلی انتقال بیماریهای خطرناکی مانند تب مالت هستند و لذا باید این فراورده ها را از مراکز مطمئن تهیه کرد و تولید کنندگان نیز باید آگاه باشند که پنیر هایی که به چنین روشی تولید می شوند باید حداقل ۲ ماه در آب نمک 12 درصد بمانند و از مصرف پنیر تازه اکیدا خودداری شود. معمارزاده در خصوص کشک های سنتی هم گفت: کشک های مایع باید در یخچال نگهداری شده و هنگام مصرف به نسبت ۵۰ درصد با آب رقیق و سپس جوشانده و مصرف شود.
کشک های خشک نیز باید در محل تمیز و بهداشتی وبدون گرد و غبار و دور از محل تردد حیوانات و پرندگان و ... تهیه و خشک شوند. معمارزاده در پایان این گفتگوی رادیویی از مردم خواست در جهت حفظ سلامت خود و خانواده فراورده های لبنی سنتی را از مراکز مطمئن و بهداشتی تهیه کنند. وی خاطر نشان کرد: بهترین روش اطمینان از سلامت مواد غذایی، داشتن سیب سلامت سازمان غذا و دارو بر روی بسته بندی فراورده است که نشان دهنده تحت نظارت بودن تولید مواد غذایی است و با توجه به اهمیت موضوع و خطرات ناشی از مصرف فراورده های لبنی سنتی آلوده قطعا الزام تولید کنندگان به اخذ شناسه نظارت بهداشتی می تواند باعث افزایش ضریب اطمینان به مصرف این گونه فراورده ها و پیشگیری از بروز بیماریهای مرتبط با مصرف فراورده های آلوده باشد.