گستردگی مبارزه با هجوم ملخ‎ها از جنوب تا شمال کشور/ ملخ ها مهمان ناخوانده هفت استان

  • 1398/02/29
  • 635 بازدید

از ابتدای اردیبهشت ماه سال جاری نوعی ملخ صحرایی از شبه جزیره عربستان و حاشیه دریای سرخ وارد نوار جنوبی کشور شدند که تا پایان این ماه مبارزه با ملخ‌ها بدون هیچگونه خسارت به مزارع و باغات کشور صورت گرفت.

به گزارش خبرگزاری میزان، مزارع و باغات کشور در شرایط ویژه آب و هوایی مورد هجوم ملخ صحرایی قرار می‌گیرند که طبق بررسی های صورت گرفته میانگین هر شش سال یکبار با حجم بیشتری از ملخ های صحرایی مواجه می‌شویم.

گفتنی است در میان انواع ملخ ها، نوعی از آنها که پرواز می‌کنند خطرناک‌ترین نوع ملخ به حساب می آیند که مزارع کشور را تحدید کرده که از اول اردیبهشت سال جاری با حجم قابل توجهی از شبه جزیره عربستان و حاشیه دریای سرخ وارد نوار جنوبی کشور شده اند.

این دست از ملخ‌ها با سرعت میانگین ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت حرکت می‌کنند و با قرار گرفتن در باد‌های مرطوب، سرعتشان تا چهار برابر بیشتر شده که این شرایط سبب آن شده که در سال جاری با انبوه بیشتری وارد کشور شده اند و مزارع و باغات استان‌های بوشهر، فارس، هرمزگان، جنوب کرمان، خوزستان و سیستان و بلوچستان را مورد هدف قرار داده اند.

پیش از این عضو هیئت مدیره اتحادیه باغداران در گفت وگو با خبرگزاری میزان اظهار داشت:کشاورزان سابقه حمله ملخ صحرایی به کشور را دارند و با روش‌ های مقابله با این نوع از ملخ آشنا هستند، اما امسال مقابله با آن‌ها به دلیل انبوه و پراکندگی دشوار‌تر بوده است.

وی در ادامه افزود: هدف این ملخ‌ ها برگ سبز گیاهان است و درصورتی که وارد مزارع شوند از رشد برگ سبز گیاهان جلوگیری خواهند کرد.

در تاریخ نهم اردیبهشت سال جاری محمد رضا درگاهی، رئیس سازمان حفظ نباتات در خصوص میزان مبارزه با ملخ صحرایی اظهار کرد: سطح کل مبارزه با آفت ملخ صحرایی در استان‌های جنوبی کشور تا امروز به ۷۰ هزار و ۵۵۵ هکتار رسیده است.

وی افزود: تاکنون مبارزه با آفت ملخ صحرایی در استان‌ های خوزستان در سطح ۶هزارو ۹۱۰ هکتار، بوشهر ۵ هزارو۹۵۰ هکتار، فارس ۲هزارو ۵۰۰ هکتار، هرمزگان ۳۰ هزارو۷۷۰ هکتار، کرمان ۵۵ هکتار، سیستان و بلوچستان ۱۸ هزارو۲۶۰ هکتار و جنوب کرمان در سطح ۶ هزارو۱۱۰ هکتار انجام شده است.

طبق این گزارش پس از گذشت حدود ده روز از ورود ملخ صحرایی به نوار جنوبی کشور بیش از ۷۰ هزار هکتار با آن‌ها در ۷ استان مبارزه صورت گرفته، این در صورتی است که کوچک‌ترین خسارت به مزارع یا باغات کشور وارد نشده است.

پس از گذشت ۶ روز از اظهارات رئیس سازمان نباتات سید محمد رضا میر، سخنگوی این سازمان در در گفت‌ و گو با خبرگزاری میزان در خصوص آخرین وضعیت مقابله با ملخ‌ های صحرایی بیان کرد: طبق آخرین آماری که توسط سازمان حفظ نباتات صورت گرفته، بیش از ۱۲۵ هزار و ۵۲۴ هکتار مبارزه بر علیه آفات ملخ‌ های صحرایی در ۷ استان صورت گرفته که با توجه به این حجم از مبارزه، هیچ خسارتی به مزارع و باغات کشاورزی وارد نشده است.

وی در ادامه افزود: به ترتیب استان‌های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان، بوشهر، خوزستان و فارس دارای بیشترین حجم مبارزه با آفت ملخ بودند که استان هرمزگان با حجم ۴۱ هزار و ۶۳۰ هکتار در رتبه‌ ی اول قرار دارد.

مدیر روابط عمومی سازمان حفظ نباتات متذکر شد: سطح بسیار کمی از مبارزه نیز در کهکیلویه و بویراحمد و خراسان جنوبی طی دو روز گذشته انجام گرفته تا میزان خسارت این آفت به مزارع و باغات کشاورزی همچنان صفر باقی بماند.

بر اساس این گزارش، موضوع مبارزه با ملخ‌ های صحرایی جز آن دسته از اخباری بود که در اواسط اردیبهشت هر روز به گوش رسید و با پیگیری‌هایی که در خبرگزاری میزان صورت گرفته تا اواسط اردیبهشت ماه سطح مبارزه با ملخ صحرایی به ۱۲۵ هزار هکتار رسید.

گفتنی است بیشترین سطح مبارزه با ملخ صحرایی در استان هرمزگان در مدت زمان نهم تا پانزدهم اردیبشهت صورت گرفته است.

طبق آخرین پیگیری‌ های خبرگزاری میزان در تاریخ ۲۳ اردیبهشت ماه از سخنگوی سازمان حفظ نباتات کشور، تا صبح آن روز بیش از ۶۰ هزار هکتار مبارزه با ملخ صحرایی نسبت به یک هفته گذشته افزایش داشته است.

سید محمدرضا میر اظهار داشت: طبق آخرین آمار، در حدود ۱۹۲ هزار هکتار مبارزه بر علیه ملخ‌ های صحرایی در ۶ استان کشور با روش‌های سم پاشی زمینی و هوایی صورت گرفته که تا این لحظه هیچ خسارتی به باغات و مزارع کشاورزی کشور وارد نشده است.

بر اساس این گزارش در آخرین هفته اردیبهشت ماه سال جاری خبر‌هایی به گوش رسید که ملخ‌های صحرایی به شمال کشور هجوم آورده اند، اما این خبر از سوی معاونین سازمان حفظ نباتات تکذیب شد و در ادامه تصریح کردند که ملخ‌هایی که به نوار شمالی کشور مشاهده شده اند، ملخ‌های بومی (مراکشی) هستند.

در ادامه، معاون سازمان حفظ نباتات در تاریخ ۲۳ اردیبهشت ماه سال جاری درگفت‌ وگو با خبرگزاری میزان در رابطه با ملخ‌های شمالی خاطر نشان کرد: این ملخ‌ها که به ملخ مراکشی معروف اند، ملخ‌ های بومی هستند و در داخل کشور تکثیر می‌شوند که به تازگی در نوار شمالی کشور به خصوص دشت مغان اردبیل گسترش یافته اند.

وی تصریح کرد: ملخ مراکشی همیشه در این فصل از سال در شهر‌های شمالی کشور دیده می‌شوند، اما امسال با توجه به بارندگی‌های پیاپی با حجم زیادی از آن‌ها مواجه شده ایم.

آنچه مسلم است، مبارزه بر علیه ملخ‌های صحرایی از ابتدا تا ۲۳ اردیبهشت ماه، به بیش از ۱۹۲ هزار هکتار رسید که با تلاش‌های سازمان حفظ نباتات و کشاورزان، کوچک‌ ترین آسیبی به مزارع یا باغات کشور وارد نشده است.



خبرگزاری میزان