تولید پنبه به ۶۵ هزار تن رسید/ ضریب خوداتکایی در تولید پنبه

  • 1398/04/12
  • 753 بازدید

کاویانی گفت: با توجه به افزایش سطح زیرکشت و بارندگی‌ های اخیر پیش بینی می‌شود که تولید پنبه تصفیه شده به ۶۵ هزار تن برسد.

محمد حسین کاویانی، مدیرعامل صندوق پنبه در گفت‌ وگو ، با بیان اینکه طی چند سال اخیر ۵۰ درصد پنبه مورد نیاز کشور از منابع داخلی تامین می‌شود، اظهار کرد: با پیش بینی سطح زیر کشت ۸۰ هزار هکتاری، منابع آبی غنی ناشی از بارندگی‌ های اخیر و واردات بذر پر محصول از یونان و ترکیه و توزیع در میان کشاورزان پیش بینی می‌شود که امسال تولید وش به ۲۰۰ تن برسد که از این میزان رقمی حدود ۶۰ تا ۶۵ هزار تن پنبه تصفیه شده به دست می‌آید.

وی از افزایش ۱۵ درصدی تولید پنبه نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داد و گفت: براین اساس ضریب خوداتکایی تولید پنبه به ۶۰ درصد می‌ رسد.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه طرح خوداتکایی پنبه جز طرح‌های اقتصاد مقاومتی به شمار می رود، بیان کرد: تا پایان برنامه ششم در نظر داریم که ضریب خوداتکایی تولید پنبه به ۷۱ درصد و افق 1404 به 100 درصد برسانیم.

کاویانی ادامه داد: در حال حاضر بسیاری از محصولات همچون گوجه فرنگی، سیب زمینی و پیاز به سبب ارز آوری حاصل از صادرات، عایدی بیشتری برای کشاورزان در بر دارد، به همین دلیل تولید کنندگان تمایل بیشتری به کشت این محصولات در مقایسه با زراعت پنبه دارند.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه اکثر کشور‌های تولید کننده پنبه به کشاورزان یارانه می‌دهند، بیان کرد: کشور‌های تولید کننده پنبه از جهات مختلف از این زراعت حمایت می‌کنند، در حالیکه در کشور ما آن طور که باید و شاید این زراعت پر مشقت مورد توجه قرار ندارد.

کاویانی با بیان اینکه ردیف اعتباری ویژه ای برای پنبه وجود ندارد، افزود: در کنار سایر محصولات زراعی مقداری به پنبه کمک می‌شود.

مدیرعامل صندوق پنبه افزود: درخواست ما این است که اعتبارات ویژه از ستاد اقتصاد مقاومتی دولت به محصول پنبه اختصاص یابد، اما تا کنون این محصول در اولویت قرار نگرفته است.

وی با بیان اینکه متوسط قیمت جهانی پنبه در سال ۹۶ حدود ۱۸۰ تا ۱۸۵ سنت بوده است، اظهار کرد: سال ۹۷ متوسط قیمت جهانی پنبه ۱۸۵ سنت و در سه ماهه اخیر حدود ۱۸۰ سنت بوده که این امر بدان معناست که قیمت جهانی پنبه در سه سال گذشته افزایشی نداشته و در مقابل قیمت پنبه داخلی به سبب نوسان نرخ ارز افزایش یافته است که با توجه به واردات پنبه با ارز نیما، اگر مسئولان دولتی حمایتی از این زراعت نداشته باشند، نمی‌توان انتظار داشت که سطح زیر کشت این محصول افزایش یابد.

کاویانی ادامه داد: با توجه به آنکه در هر هکتار ۸۰ تا ۱۰۰ تن پیاز و سیب زمینی و تنها ۲ تا ۲.۵ تن پنبه برداشت می‌شود، بدیهی است که کشاورزان به سبب کسب درآمد ناچیز از زراعت پنبه تمایلی به افزایش سطح زیر کشت این محصول نداشته باشند. به عنوان مثال سال گذشته هر کیلو پنبه با نرخ ۵ تا ۵ هزار و ۵۰۰ تومان معامله می‌شد که امسال علی رغم افزایش هزینه‌ های تولید این نرخ به ۷ تا ۸ هزار تومان می‌رسد.

مدیر عامل صندوق پنبه با بیان اینکه کشاورزان با مشکلات متعددی در برداشت پنبه روبرو هستند، گفت: با توجه به شرایط تحریم، امکان واردات ماشین‌ های برداشت پنبه وجود ندارد، در حالیکه به سبب نبود نیروی کار کافی، باید این ماشین‌ها وارد شود تا هزینه برداشت و تولید کاهش یابد.

وی افزود: با توجه به کاهش نرخ جهانی پنبه در سال ۸۲ به کمتر از یک دلار، صنایع نساجی و پوشاک به کمتر از یک دلار، صنایع نساجی و پوشاک اقدام به واردات کردند که این امر در شرایطی که با مازاد تولید پنبه روبرو بودیم، زمینه را برای کاهش سطح زیر کشت پنبه و تمایل افراد به کشت دیگر محصولات فراهم کرد.



خبرگزاری ایران نیوز