نوسان دلار آجیل وخشکباررا گران کرد
رئیس اتحادیه آجیل وخشکبار تهران از افزایش 30 درصدی تولید پسته نسبت به سال گذشته خبرداد وگفت :قیمت آجیل در سقف قرارداشته ووقتی عرضه وتقاضا متناسب شود، بازرار متعادل خواهد شد.
مصطفی احمدی رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار تهران درخصوص وضعیت بازار خشکباربیان کرد: قیمت آجیل و خشکبار به چند عامل یعنی تولید، عرضه و تقاضا و قیمت ارز بستگی دارد. با توجه به اینکه صادرات و واردات با ارز انجام میشود، نرخ ارز میتواند تاثیرگذار باشد.
وی با اشاره به اینکه در اکثر اقلام، تولید حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافته است، گفت: نرخ ارز باعث گرانی برخی اجناس شد که دلیل آن نیز این بود که وقتی در اول فصل جنسی گران شود، برای آجیل فروش خوب نیست، زیرا همیشه در ابتدای فصل برداشت و تولید جنس ارزان میشود و کمبودی نیز وجود ندارد.
رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار تهران خاطرنشان کرد: درحالحاضر قیمتها بهدلیل افزایش قیمت ارز گران شده و حتی برخی از فروشندگان جنس نمیفروشند زیرا عدهای ترجیح میدهند صادر یا از مرز عراق قاچاق کنند. همچنین کشاورز و تولیدکننده اصلی نیز تمایل دارند اجناس خود را به این افراد بفروشند.
احمدی با اشاره به اینکه سال گذشته یک فرد عراقی ۳ دلار برای خرید یک کیلو تخمه هزینه میکرد، ولی الان با یک تا ۵/ ۱ دلار میتواند خرید انجام دهد، گفت: بنابراین تعادل به هم ریخته و رکود تورم نیز وجود دارد زیرا بر خلاف عرضه، تقاضایی در بازار ما وجود ندارد. البته باید بدانیم که در شهریور و مهرماه معمولا تقاضا وجود ندارد و بیشتر خریدها از ماههای آبان و آذر شروع میشود.
وی در پاسخ به این سوال که وقتی الان قیمتها افزایش یافته، آیا قبل از عید نیز مجددا احتمال افزایش وجود دارد، تصریح کرد: بعید است قیمتها مجددا برای عید گران شود زیرا قیمتهای فعلی در سقف قرار دارد. تجربه نشان داده که وقتی قبل از فصل خرید یعنی عید، اجناس گران شود، بهدلیل نبود تقاضا قیمتها شکسته شده و وقتی بازار به تعادل عرضه و تقاضا برسد، تعادل ایجاد میشود.
احمدی درخصوص تقاضای فعلی بازار گفت: امروزه اگر خریداری وجود دارد، تنها ۱۰ تا ۲۰ درصد آن مصرفکننده واقعی است ولی ۸۰درصد خریدها توسط خود فروشندگان انجام میشود و در اصطلاح ماشینی است. یعنی خرید عمده برای مغازهداران یا دلالان است. رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار تهران در مورد گرانی پسته نسبت به سال گذشته اظهار کرد: وقتی پسته تازه نسبت به سال گذشته گرانتر شده، قیمت پسته خشک مصرفی مردم که باید فرآوری شود، حتما بیشتر از پسته تازه و پسته سال گذشته خواهد بود.
اما باید این را نیز در نظر بگیریم که اگر قیمت آن گران شده در مقابل تولید پسته نیز حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است. وی ادامه داد: پسته یک جنس داخلی نیست بلکه کالایی بینالمللی است، در بازار دنیا پسته گران نشده و پسته فندقی ۸ دلار و پسته اکبری ۱۰ تا ۱۲ دلار است، اما در سال جاری بهدلیل کرونا صادرات منسجمی نداشته و البته قیمت داخل مطابق قیمت بینالمللی نیست زیرا ۱۲ دلار با نرخ فعلی دلار، بیش از نرخی است که پسته در داخل به فروش میرسد
مرجع صنایع غذایی وکشاورزی ایران