صادرات عسل ایران به کشورهای اروپایی و اوراسیا
مجری طرح توسعه زنبورداری کشور گفت: ایران با قرقیزستان برای صادرات عسل به کشورهای منطقه اوراسیا و اتحادیه اروپا مذاکره میکند.
حسین اکبرپور مجری طرح توسعه زنبورداری کشور اظهار کرد: ایران ظرفیت صادرات سالانه ۵ هزار تا ۱۰ هزار تن عسل از طریق قرقیزستان به کشورهای منطقه اوراسیا و اتحادیه اروپا را دارد.
وی افزود: صادرات این میزان عسل سالانه بین ۶ تا ۱۰ میلیون دلار برای کشور ارزآوری خواهد داشت.
مقام مسئول اذعان داشت: اخیرا دو دور مذاکره بین طرف ایرانی با حضور صندق حمایت از توسعه صنعت زنبورداری کشور، برخی از صادرکنندگان عسل و نماینده سازمان دامپزشکی کشور با طرف های قرقیزستان به صورت وبینار برگزار و موضوعاتی همچون روش ها، شاخص های کنترل کیفی و پروتکل های بهداشتی صادرات عسل مرغوب و متنوع ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
مجری طرح توسعه زنبورداری کشور تصریح کرد: مذاکرات با قرقیزستان برای صادرات عسل ایران از طریق این کشور به منطقه اوراسیا و اتحادیه اروپا ادامه دارد. و سال گذشته حدود یک هزار و ۹۸۵ تن عسل از کشور صادر شد.
اکبرپور با اشاره به این که بخشی از عسل کشور به صورت فله ای صادر می شود، گفت: تلاش می کنیم عسل ایران به صورت بسته بندی و فرآوری شده صادر شود.
چندی پیش مجری طرح توسعه زنبورداری کشور، خواستار مستثنی شدن زنبورداران از اخذ کدشناسه یکتا و کد رهگیری حمل خودرویی کندوهای عسل هنگام کوچ مانند عشایر شده بود.
در سال ۹۸ نزدیک ۱۱۲ هزار و ۵۰۰ تن عسل، سه تن و ۳۰۰ گرم ژل رویال، ۲۸۵ تن گرده گل، ۱۲۴ تن بره موم و ۲ هزار و ۲۲۰ تن موم در کشور تولید شد.
بر اساس آخرین سرشماری سال ۹۸، حدود ۹۸ هزار زنبورستان و نزدیک به ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار کلنی زنبور عسل در کشور وجود دارد و ایران به لحاظ تعداد کلنی زنبور عسل و میزان تولید عسل در رتبه چهارم جهان قرار دارد.
صندوق حمایت از توسعه صنعت زنبورداری از سال ۹۳ با سرمایه ۲۰ میلیارد تومان شروع به کار کرد و اکنون ۲۵۰ تعاونی و اتحادیه زنبورداری عضو این صندوق هستند.
براساس آمارها در سال ۹۹ بیشتر زنبوردارانی که در سرشماری سال ۱۳۹۸ شرکت داشتند، دفترچه یا شناسنامه زنبورداری دریافت کردند که این دفترچه به عنوان اوراق بهادار محسوب میشود و قابلیتهای مختلفی از جمله دریافت تسهیلات بانکی را دارد اما به دلیل شیوع کرونا، سرشماری سال ۱۳۹۹ انجام نشد.