مصرف سرانه آبزیان در ایران؛ یک سوم میانگین جهانی

  • 1401/05/08
  • 602 بازدید

رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران گفت: میانگین مصرف آبزیان در جهان حدود ۲۶ کیلوگرم است و ایران با سرانه مصرف ۷ کیلوگرم در جایگاه یک سوم میانگین جهانی قرار دارد.

ارسلان قاسمی رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران بیان کرد: ایران بین سه کشور اول تولید کننده ماهی قزل آلا در جهان قرار داردو ما جزء کم مصرف‌ترین کشور‌های محصولات آبزی در جهان هستیم.

وی درباره کاهش آمار مصرف و تقاضای کم برای مصرف آبزیان در کشور تصریح کرد: در رابطه با ماهی قزل آلا قیمت نهاده هایش افزایش چشمگیری داشته است در برخی مواقع شاهد افزایش ۳۰۰ درصد نهاده‌های قزل آلا بوده ایم. برای مثال قیمت تخم‌های چشم زده که به بچه ماهی تبدیل شده و در مراکز پرورشی قرار می‌گیرد نسبت به سال گذشته افزایش قابل توجهی داشته است. از طرف دیگر هزینه دستمزد‌ها تا ۵۷ درصد و هزینه حمل و نقل نیز تا ۳۵ درصد افزایش پیدا کرده است.

قاسمی گفت: در مجموع سال گذشته هر کیلو ماهی قزل آلا متوسط حدود ۶۵ هزار تومان بود که امسال بیشتر از ۱۰۰ هزار تومان قیمت تمام شده هر کیلو ماهی برای تولید کننده است؛ که با افزایش قیمت محصولات آبزی میزان آمار مصرف کاهش قابل توجهی داشته است.

وی درباره پرروش میگو در کشور اذعان داشت: علی رغم اینکه ادوات صید و صیادی تور نیز برای تولید کننده میگو افزایش قیمت پیدا کرده است، اما، چون ۸۵ درصد میگوی پرورشی در کشور صادر می‌شود شاهد نوسان و مشکلات کمتری در این بخش هستیم.

رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران درباره ارزیابی آماری تولید فرآورده‌های شیلاتی اظهار کرد: طبق آمار سازمان شیلات میزان تولید آبزیان یک میلیون و سیصد هزار تن است که این آمار با توجه به اطلاعات صید و صیادی و آبزی پروری حدود یک میلیون تن را نشان میدهد. یعنی حدود ۳۰۰-۳۵۰ هزار تن آمار اختلاف دارد.

وی سرانه مصرف آبزیان در کشور را حدود ۶ تا ۶ و نیم و ۷ کیلوگرم عنوان کرد و افزود: حتی اگر فرض کنیم که تولید ما یک میلیون و سیصد هزار تنی نزدیک سیصد هزار تنش ماهیان غیرماکول است و نزدیک سی درصد این افت حاصل از تمیز کردن ماهی و میگو می‌رسد و نهایتا به ۶-۷ کیلو خیلی خوش بینانه ما می‌رسیم در بعضی از مناطق این عدد پایین‌تر و در بعضی از مناطق مانند مناطق ساحلی تا ۱۵-۲۰ کیلوگرم هم می‌رسد به دلیل نوع فرهنگ و نوع استفاده‌ای که از ماهی می‌شود که در دسترس بودن و کیفیت و تازه بودن تاثیرگذار است.

قاسمی خاطر نشان کرد: طبق آمار فائو سرانه مصرف آبزیان در جهان حدود ۲۶ کیلوگرم است و ایران به سرانه مصرف ۷ کیلوگرم در جایگاه یک سوم میانگین جهانی قرار می‌گیرد یعنی مواد غذایی ارزشمندی که در سبد خانوار کشور کمتر دیده می‌شود.

افزایش حدود ۴۵۵ میلیون دلاری صادرات نسبت به واردات در بازار آبزیان کشور


رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران در ادامه از افزایش حدود ۴۵۵ میلیون دلاری صادرات نسبت به واردات بازار آبزیان کشور در سال گذشته خبر داد.

طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، سال گذشته با اینکه نهاده‌های ارز ترجیحی در این بخش بسیار ناچیز بود، بیش از ۵۹۰ میلیون دلار صادرات محصولات آبزیان داشتیم. از طرف دیگر سال گذشته واردات هم داشتیم که بیشتر شامل ماهی تن بوده و شاید بتوان گفت جزو معدود بخش‌هایی است که تراز تجاری مان مثبت است. حدود ۵۹۰ میلیون دلار صادرات و حدود ۱۳۰ تا ۱۴۰ میلیون دلار نیز واردات داشتیم که بیشتر نهاده یعنی ماهی تن برای کارخانجات کنسرو ماهی تن وارد کردیم.

 


 




خبرگزاری صدا و سیما