افزایش مصرف کودهای شیمیایی منجر به سرطان می‌شود

  • 1395/02/23
  • 1017 بازدید

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با اشاره به افزایش حدود ۱۰۰ درصدی کودهای شیمیایی در سال‌های اخیر گفت: کود اوره به علت ارزان بودن، زیاد مصرف می‌شود که این ماده در آب حل و به صورت نیترات که سرطان‌زا است در محصولاتی مانند پیاز و سیب‌زمینی تجمع می‌یابد

وی بیان داشت: برداشت آب از آبهای زیرزمینی عمدتاً از طریق پمپاژ و با صرف انرژی صورت می‌گیرد که این مورد هم از معایب استفاده از آب‌های زیرزمینی است.

وی در ادامه به انواع آلاینده‌های آب‌های زیرزمینی اشاره کرد و گفت: آلاینده‌های آب‌های زیرزمینی طبیعی و انسانی است که خشک‌شدن دریاچه‌ها، آب‌های آهکی، فلزات سنگین و آلودگی زمین به وسیله باد جزء آلاینده‌های طبیعی محسوب می‌شود.

وی تصریح کرد: سطح دریاچه قم که اکنون به کویر تبدیل شده بر اثر خشک شدن دریاچه‌ها به عنوان یک آلاینده طبیعی آب زیر زمینی صورت گرفته است.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران همچنین به کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات اشاره کرد و گفت: این 2 مورد جزء آلاینده‌های انسانی است.

وی بیان داشت: در حال حاضر با افزایش جمعیت دنیا برای تأمین غذای مورد نیاز این جمعیت مصرف کودها برای تولید بیشتر در واحد سطح افزایش یافته است.

درویش‌زاده گفت: این مواد سمی در نهایت وارد سفره‌های آب زیرزمینی شده و از این طریق وارد چرخه حیات می‌شود.

عضو هیأت علمی دانشگاه‌ تهران با اشاره به اینکه در حال حاضر سالانه 4.4 میلیون تن کود شیمیایی در کشور مصرف می‌شود، گفت: در مقایسه با رقم 2.2 میلیون تنی در سال 1375 افزایش حدود 100 درصدی را نشان می‌دهد.

عضو پیوسته فرهنگستان علوم تصریح کرد: به عنوان نمونه کود اوره به علت ارزان بودن زیاد مصرف می‌شود که این ماده در آب حل و به صورت نیترات در محصولاتی مانند پیاز و سیب‌زمینی تجمع می‌یابد و به سرطان تبدیل می‌شود.

درویش‌زاده تصریح کرد: غلظت نیترات در آب‌های زیرزمینی در مناطق کشاورزی، صنعت و شهری استان اصفهان از حد استاندارد 10 میلی‌گرم در لیتر زیادتر است و مردم شهر بروجرد از آب چاهی استفاده می‌کنند که نیترات بالا دارد که مسلماً در سایر مناطق کشور وضع به همین ترتیب است.

وی در ادامه اظهارداشت: فاضلاب‌های خانگی، فاضلاب‌های صنعتی، زباله‌های خانگی، آلودگی خاک، آلاینده‌های نفتی و مالچ پاشی جزء آلاینده‌های انسانی است.

درویش‌زاده به راه چاره برای جلوگیری از آلودگی آب‌های زیرزمینی اشاره کرد و گفت: تغذیه مصنوعی، مسدود کردن ورودی محلول‌های آلوده کننده و تخلیه تدریجی مواد آلاینده، فرهنگ‌سازی و تصویب قوانین سخت‌گیرنده از جمله این راهکارها است.

وی بیان داشت: متأسفانه در کشور کسانی وجود دارند که قوانین سختگیرانه را دور می‌زنند.



فارس