خودکفایی برنج نیازمند بسته های حمایتی دولت است

  • 1395/03/27
  • 1293 بازدید

رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور با بیان اینکه خودکفایی برنج نیازمند بسته های حمایتی دولت است ، گفت : چالش های اصلی فراروی تولید برنج شامل سیاست گذاری و عوامل فنی است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، فرامرز علی نیا افزود: برنج یک محصول مهم استراتژیک و از ارکان اصلی امنیت غذایی در جامعه است.

وی همچنین اظهار داشت : سرانه مصرف برنج در ایران بسیار زیاد است و امکان کاهش ان در بازه زمانی کوتاه مدت میسر نیست.

علی نیا با تاکید بر اینکه برنامه ریزی برای تولید برنج در کشور باید بر اساس واقعیت های موجود باشد، گفت: حاضر عمده برنج تولیدی کشور در استانهای شمالی تولید می شود.

وی افزود: تغییر بی رویه کاربری اراضی کشاورزی در شمال یکی از موانع جدی تولید برنج در کشور و بسیار نگران کننده است.

رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور گفت: زیر ساخت های تولید برنج باید به صورت صحیح و اصولی فراهم شود تا همگان شاهد خودکفایی تولید برنج در کشور باشند.

وی همچنین با اذعان اینکه خودکفایی برنج نیازمند سبدهای حمایتی دولت است ، افزود: تولید برنج در شمال کشور یک «باید » است چرا که از بهترین موقعیت های آب و هوایی برای کشت این محصول برخوردار است.

علی نیا در ادامه به چالش های فنی برنج نیز اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین چالش های فنی تولید برنج روند کاهش منابع آب قابل دسترسی است.

وی افزود: از دیگر چالش های فنی می توان به سختی کشت و کار ، ضرورت توسعه مکانیزاسیون، تولید ارقام برنج متناسب با ذائقه مردم، افزایش عملکرد در واحد سطح، کاهش ضایعات برنج، کاهش کیفیت آب و خاک، هزینه بالای تولید و سلامت برنج را نام برد.

وی همچنین با اشاره به این جمله که "برنج تولید داخلی از سلامت بالایی برخوردار است"، گفت: رفع چالش های موجود در افزایش تولید پایدار محصولات زراعی از جمله اهداف راهبردی برای دستیابی به امنیت غذایی و سلامت جامعه است و برنج با توجه به جایگاه آن در تامین غذا و کالری مورد نیاز نقش مهمی بعد از گندم در سبد غذایی مردم دارد.

وی ادامه داد: برنج در رژیم غذایی مردم کشور از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و در ردیف کالاهای راهبردی جای گرفته و دومین ماده غذایی اکثر مردم کشور پس از گندم است از این رو بحث فرآیند تبدیل شالی به برنج از اهمیت بسیاری برخوردار است.

علی نیا با اشاره به اینکه "ایران مصرف کننده قابل توجه برنج در دنیا است" ، گفت: در حال حاضر کمتر از 7 درصد برنج تولیدی دنیا در چرخه صادرات است یعنی 93 تا 95 درصد برنج تولیدی در جهان در کشورهای تولید کننده برنج به مصرف می رسد.

45 درصد کل برنج تولیدی دنیا به وسیله دوکشور چین و هند تولید می شود با توجه به ساختاری که این کشورها دارند با کوچکترین بحران، وضعیت بازارهای جهانی برنج با چالش جدی رو برو خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: بیشترین آسیب در مقاطع بحرانی متوجه کشورهای عمده واردکننده برنج است.ناگفته نماند ایران به عنوان یکی از بزرگترین وارد کنندگان برنج دردنیا مطرح می باشد.

وی با اعلام اینکه درصد قابل توجهی از نیاز کشور به برنج باید از طریق تولید داخلی تامین شود بر لزوم خودکفایی در تولید برنج و اصلاح الگوی مصرف تاکید کرد.

رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور در ادامه با اشاره به اینکه "امنیت غذایی همواره باید در صدر اولویت های نظام و حاکمیت باشد" ، گفت: ایران به دلیل واقع شدن در منطقه خشک و نیمه خشک و با محدودیت منابع آبی، خیلی در زمینه افزایش تولید برنج قدرت مانور ندارد.



خبرگزاری صداوسیما